Quantcast

Медия без
политическа реклама

Камери ще контролират скоростта по велоалеи в Белгия

При засичане на повече от 30 км/ч ще се налагат глоби на велосипедните джигити

28 Ноем. 2023
Белга
Велосипедистите в Белгия занапред ще внимават повече да не превишават разрешената скорост

Фламандските общини в Белгия скоро ще инсталират стационарни камери за контрол на скоростта велосипедните алеи улици. Това реши фламандското регионално правителство, съобщи агенция Белга.

Ограничението на скоростта във велосипедните зони или велосипедните алеи е 30 км/ч, а автомобилите, мотопедите и високоскоростните електически велосипеди нямат право да изпреварват велосипедисти. На практика обаче това ограничение на скоростта не се спазва, тъй като превишаването на скоростта във велосипедна зона може да бъде установено само от полицейски служители на място.

Ето защо скоро ще бъде възможно да се използват камери за измерване на скоростта на превозното средство на определено разстояние. "С това адаптиране на правилата даваме на общините и полицейските органи повече и по-добри възможности за ефективно прилагане на ограниченията на скоростта във велосипедните зони", казва фламандската министърка на мобилността Лидия Пеетерс.

През април Пеетерс обяви, че иска до 2040 г. повече от 30% от пътуванията в региона да се извършват с велосипед. В Белгия като цяло колоезденето става все по-популярно през последните години, сочи белгийската федерална служба за обществена мобилност.

По данни на агенцията в началото на 2023 г. велосипедът ще бъде основният вид транспорт за 14,1% от пътуващите в Белгия, в сравнение със 7,8% през 2005 г. и 11,1% през 2017 г. Нито един друг вид транспорт във Фландрия, Валония или Брюксел не е отбелязал по-силен ръст през годините. Отчасти това се дължи на възхода на електрическите велосипеди.

Ключови думи:

Белгия, велосипеди

Още по темата