Медия без
политическа реклама

За партиите рекламата не е приоритет

Участниците в изборите се възползват от безплатните начини да разпространят посланията си

27 Март 2023
Илияна Кирилова

От гледна точка на медийно присъствие тази предизборна кампания е семпла. Това става ясно от последния анализ на Института за развитие на публичната среда. 

''В тази кампания посланията не са толкова разпространявани през традиционните медии. Партиите и коалициите се обръщат все повече към социалните мрежи. Видеоклиповете и кратките излъчвания се използват като реклама от страна на партиите'', каза за БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Данните показват, че за 20 дни предизборна кампания са похарчени общо 1,3 млн. лв. без ДДС. Според Лазарова причината е, че партиите пестят от средствата за реклама, тъй като социологическите изследвания не показват наличие на по-висока избирателна активност, а също така се задават и местни избори в края на годината, така че повече средства ще бъдат отделени за този момент.

Засега най-скъпа е рекламата на ГЕРБ-СДС и "Възраждане", показват данните на института. "Те са разходвали малко над 250 хил. лв. за кампаниите в 40-те медии, които ние следим'', отчита Лазарова. И добавя, това не е никак много в сравнение с предишни кампании. Няма и интерес към двете големи частни телевизии като за първи път от 2014 г. насам те заемат задни места. 

Ива Лазарова подчерта, че продължава практиката с безвъзмездните договори, които са още една форма, която е предпоставка да не се плаща за реклама. Тя обаче подчерта, че не е ясно за какво са тези безвъзмездни договори.

Малко над 500 хил. лв. са средствата за медийни пакети. Тези държавни средства за реклама се разходват, но не става ясно дали договорите, подписани с медиите,  са платени от медийни пакети, отбеляза Лазатова. Според данните, по-малките партии, които предимно използват медийните си пакети, харесват телевизия "Евроком", "Възраждане" също. От ГЕРБ традиционно разпределят средствата си по-равномерно - както към "24 часа" и "Труд", така и към различни телевизии и интернет платформи. 

 

 

 

 

Още по темата