Quantcast

Медия без
политическа реклама

Близо 200 души в задграничните секции са сменени в изборния ден

Общо около 13% от хората, ангажирани за вота, са били засегнати от рокади

04 Апр. 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МВнР
Секционна избирателна комисия във Великобритания.

До нови върхове стига безотговорната практика да се подменят дни преди вота хората, които организират изборите в чужбина. Почти 200 души са били освободени от постовете им в задграничните избирателни комисии на 2 април, тоест, на самия изборен ден. Местата им са били заети от други хора. Това се вижда от решенията, които е приела Централната избирателна комисия по въпроса.

В седмицата преди вота се проведоха няколко рокади, при които бяха подменени общо около 350 души. С 200-те от изборния ден бройката на смените стига около 550. За организацията и изборите в чужбина бяха ангажирани общо 4100 души. Това означава, че рокадите са засегнали около 13 процента от всички членове на секционни комисии. В решенията на ЦИК по тези смени никога не се вписват конкретни причини и мотиви.

Провеждането на изборите в чужбина е нелека работа, която изисква голяма и сложна организация. Избирателните комисии са ключовият елемент от тази организация и „разтърсването“ им по този начин е последното, което би трябвало да се прави преди избори, още по-малко в самия изборен ден. Нито ЦИК, нито политическите сили, които определят повечето членове на комисии, обаче изглежда се впечатляват от това колко безотговорни са подобни действия.

Не спира лошата практика с подмените в съставите на секционните избирателни комисии зад граница. А изборите са буквално след 2 дни, и подобни промени са, меко казано, безотговорни.

 

Ключови думи:

ЦИК, гласуване в чужбина

Още по темата