Медия без
политическа реклама

Жители на Илинойс искат да отстранят Тръмп от изборите в щата

Предстои петицията им да бъде разгледана

05 Яну. 2024
Снимка EPA/BGNES
Доналд Тръмп

Гласоподаватели в Илинойс подадоха петиция за отстраняване на Доналд Тръмп от първичното гласуване на републиканците в щата, повтаряйки усилията на други щати да забранят на бившия президент да се върне в Белия дом заради ролята му в атаката на Капитолия на 6 януари, предава ''Гардиън''.

Петицията, подобна на тези в други щати, се основава на 14-та поправка на Конституцията. Известна още като ''клауза за участие в бунт'', поправката забранява на всеки, участвал в бунт или метеж, да заема държавна длъжност. Документът от 87 страници е подписан от петима души от целия щат.

Властите в Колорадо и Мейн вече забраниха на Тръмп да участва в първичните избори.

Изборният съвет на щата Илинойс все още не е насрочил изслушване във връзка с петицията на гласоподавателите, заяви говорителят на съвета Мат Дитрих пред ''Асошиейтед прес''. В четвъртък група гласоподаватели в Масачузетс също предприеха стъпки, с които да отстранят Тръмп от първичните избори в този щат.

Тръмп обжалва решението на Мейн. Бившият президент също така поиска от Върховния съд на САЩ да отмени решението на Върховния съд на Колорадо от декември да не участва в първичните избори там.