Медия без
политическа реклама

Жена спечели президентските избори в Словения

14 Ноем. 2022
Наташа Пирц Мусар
ЕПА/БГНЕС
Наташа Пирц Мусар

Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар стана първата жена президент на Словения, след като спечели снощи втория тур на президентските избори, каквито бяха прогнозите, предава БТА. За нея са гласували 54% от избирателите, сочат данните при преброени 99,99 на сто от бюлетините. Пирц Мусар се яви като независим кандидат на изборите, но за балотажа бе подкрепена от лявоцентристкото правителство, чийто кандидат не успя да събере достатъчно гласове на първия тур, за да продължи напред в президентската надпревара. 

54-годишната Наташа Пирц Мусар е адвокат в сферата на медийното право и човешките права. Сред клиентите ѝ е била и родената в Словения Мелания Тръмп, съпругата на предишния американски президент Доналд Тръмп. Пирц Мусар е работила също като журналист и телевизионен водещ.

Съперникът ѝ, бившият външен министър Анже Логар, подкрепян от дясноцентриската Словенската демократическа партия (СДП), печели 46 на сто от гласовете на балотажа.

Избирателната активност на втория тур достигна 53 на сто, докато на първия бе близо 52 процента.

Президентът на Словения има до голяма степен представителна функция. Той е главнокомандващ на въоръжените сили и номинира някои от най-високопоставените държавни служители, в това число управителя на Централната банка и конституционни съдии. Повечето от номинациите на държавния глава обаче трябва да бъдат потвърдени от парламента.

Вторият петгодишен мандат на настоящия президент Борут Пахор изтича през декември и той няма право да се кандидатира отново.

Още по темата