Медия без
политическа реклама

Великобритания отива на предсрочни избори преди Коледа

Намерението на Борис Джонсън за вот на всяка цена крие опасности както за консерваторите, така и за лейбъристите

30 Окт. 2019
Борис Джонсън
ЕПА/БГНЕС
Борис Джонсън

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин обяви, че ще подкрепи предсрочни парламентарни избори във Великобритания, съобщи "Гардиън". По-рано либералдемократите и Шотландската национална партия също обещаха да подкрепят вота преди Коледа. Корбин заяви на среща на кабинета в сянка, че е изпълнено последното условие на лейбъристите за предсрочен вот, а именно избягване на Брекзит без сделка. "Сега ние ще започнем най-амбициозната и радикална кампания за реална промяна в нашата страна", отбеляза той.

Първоначално от "Даунинг стрийт" обявиха, че планират да насрочат изборите за 12 декември, но източник от британското правителство отбеляза, че ще са готови да приемат промяна, ако бъде предложено от либералдемократите и Шотландската национална партия изборите да се проведат ден по-рано - на 11 декември. В понеделник премиерът Борис Джонсън не успя да получи необходимата подкрепа от 2/3 мнозинство в Камарата на общините при гласуването да се проведат избори на 12 декември, тъй като лейбъристите се въздържаха при гласуването. Очакваше се във вторник той да внесе нов законопроект в парламента за предсрочни избори, за което вече му беше нужно обикновено мнозинство.

Джонсън заяви, че е крайно време лидерът на опозицията "да разкара ръждясалия си трабант от кръстовището, за да не блокира повече прогреса", с което очевидно намекваше за предишните връзки на Корбин с Източна Европа. Британският премиер обаче явно не знае, че трабантите са от пластмаса, поради което не ръждясват, коментира "Дойче веле".

Факт е обаче, че Лейбъристката партия се намира в криза и от седмици насам нейната популярност се свлича – междувременно доверието към нея е с 10% по-ниско от това към торите. Джеръми Корбин също не може да се мери с рейтинга на Джонсън - въпреки неодобрението за премиера от страна на много британски избиратели.

 ИСКАНИЯ

Шотландската национална партия иска на изборите да могат да участват също и 16- и 17-годишните избиратели, както и гражданите на другите държави от ЕС. А това би наклонило силно везните в посока към проевропейските партии. Намерението на Борис Джонсън за предсрочни избори на всяка цена крие за него и огромни рискове. Независимо че консерваторите водят в обществените нагласи, социологическите проучвания неведнъж са допускали и сериозни грешки през последните години. Като цяло британската избирателна система прави прогнозите много трудни. А едно договаряне между лейбъристите и либералдемократите в определени избиратели райони може допълнително да затрудни предвижданията. Отделно от това около половината от британските избиратели към момента изглежда още не са решили как да гласуват. Някаква роля могат да изиграят също така и предстоящите коледни празници: не е ясно дали британските избиратели няма да реагират гневно на това, че традиционното коледно спокойствие ще им бъде отнето и заменено с една отровна предизборна кампания.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата