Quantcast

Медия без
политическа реклама

Унгария все пак ще блокира приема на Швеция в НАТО

29 Юни 2023
Pixabay

Вътрешната комисия на унгарския парламент реши да отхвърли идната седмица ратификацията на договора между Швеция и НАТО, съобщи депутат от опозиционната партия Демократична коалиция, предаде "Дер Щандард". 

След закрито заседание председателката на комисията Агнес Вадай казва пред "Ройтерс", че депутатите от управляващите партии Фидес и християн-демократите са решили да предложат договорът да не бъде ратифициран на пленарно заседание идната седмица. На 11 и 12 юли във Вилнюс ще се състои срещата на върха на НАТО. 

Преди 2 седмици Унгария даде индикации в обратна посока, че ще размисли за отказа си за Швеция. Другият противник на членството на Швеция е Турция, защото скандинавската страна дава убежище на кюрди. Войната на Русия срещу Украйна промени политиката на Швеция и Финландия да бъдат военно необвързани. Финландия стана член на Атлантическия пакт през април. 

  Унгария е готова да гласува дълго отлаганата кандидатура на Швеция за членство в НАТО до 7 юли, показва парламентарен документ, видян от АФП в четвъртък, само дни преди срещата на върха на отбранителния блок във Вилнюс.

 

Ключови думи:

Унгария, Швеция, НАТО

Още по темата