Медия без
политическа реклама

Талибаните празнуват първата година от връщането си на власт

Афганистан бързо губи ползите от съвременната цивилизация

15 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС
Под строгия поглед на въоръжени талибани жените се появяват по улиците само изцяло покрити в бурки

Талибаните честват първата годишнина от връщането си на власт след изтеглянето на американските сили. В страната измина година, белязана със силен спад в правата на жените и дълбока хуманитарна криза, предадоха Франс прес и телевизия "Франс24", цитирани от БТА.

На 15 август 2021 г. ислямските фундаменталисти завзеха без бой столицата Кабул след светкавична офанзива в цял Афганистан срещу правителствените войски, объркани заради изтеглянето на силите на САЩ и НАТО след 20-годишна военна намеса в страната.

"Изпълнихме своя дълг, наложен от джихада, и освободихме страната си", резюмира Ниаматуллах Хекмат, един от талибанските бойци, влезли в Кабул на този ден - едва часове след бягството от страната на сваления президент Ашраф Гани.

Освен обявяването на днешния ден за празничен държавната телевизия излъчва специални програми.

Талибанските бойци празнуват, но половината от 38-милионното население живее в изключителна бедност.

Твърде бързо и въпреки първоначалните си уверения новите господари на страната до голяма степен се върнаха към крайно строгото тълкувание на исляма, характерно за първото им управление от 1996 до 2001 г., ограничавайки много силно правата на жените.

За жените днес са недостъпни редица публични длъжности, забранено им е сами да пътуват извън града, където живеят. През март ислямистите отново затвориха за момичета вратите на гимназиите и колежите - едва часове след отдавна обявеното им отваряне за тях. А в началото на май върховният водач на талибаните нареди жените да носят навън дреха, изцяло покриваща тялото, за предпочитане бурка.

"Откакто дойдоха, животът изгуби смисъл", въздиша Огаи Амайл, жителка на Кабул. "Отнеха ни всичко, влязоха дори в личното ни пространство", вайка се тя.

Афганистанците признават, че с края на войната и връщането на талибаните насилието в страната е намаляло. Мнозина от тях обаче силно страдат от острата икономическа и хуманитарна криза.

"Хората, влизащи в нашите магазини, толкова се оплакват от високите цени, че ние, търговците, направо намразваме работата си", разказва Нур Мохамад, търговец от южния град Кандахар, люлка на талибанското движение и център на властта им.

В очите на ислямистките бойци впрочем радостта от победата засенчва сегашната икономическа криза. "Може да сме бедни, може да срещаме трудности, но бялото знаме на исляма вече винаги ще се вее високо в Афганистан", коментира един от тях, носещ дежурство в столичен парк. 

Още по темата