Медия без
политическа реклама

Талибаните отказаха на момичетата правото на средно образование

20 Септ. 2021
БГНЕС
Много жени от Афганистан се страхуват, че никога няма да намерят смислена работа.

От днес в Афганистан талибаните затегнаха контрола върху правата на жените, намалиха достъпа им до работа и отказаха на момичетата правото на средно образование. Това предизвика допълнителни страхове сред местното население, пише АФП, предава БГНЕС.

След като обещаха по-мека версия на своя брутален и репресивен режим от 90-те години на миналия век, ислямските фундаменталисти премахнаха свободите един месец след завземането на властта. „Можеше и да съм мъртва“, споделя жена, уволнена от високия си пост във външното министерство. „Аз отговарях за цял отдел и много жени работеха с мен ... сега всички сме загубили работата си“, каза тя пред АФП, настоявайки за анонимност поради страх от репресии.

Изпълняващият длъжността кмет на столицата Кабул заяви, че на всяка общинска длъжност, заемана понастоящем от жени, ще бъдат назначени мъже.

Новите управляващи все още не са обявили официална политика, която изцяло забранява на жените да работят, но разпорежданията на отделни високопоставени лица са равнозначни на уволнение. Това стана, след като образователното министерство нареди на учителите и учениците да се върнат в гимназията през уикенда, но не спомена за милионите учителки и ученички в страната. Съставеното изцяло от мъже правителство закри в петък Министерството по въпросите на жените на предишната администрация и го замени с такова, което по време на първото им управление си спечели известност с налагането на религиозна доктрина. Много жени от Афганистан се страхуват, че никога няма да намерят смислена работа.

В понеделник генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус кацна в Кабул за разговори с ръководството на талибаните, тъй като вече обеднялата здравна система на страната се бори да функционира след спирането на помощта.

Макар и все още маргинализирани, афганистанските жени са се борили и са придобили основни права през последните 20 години, превръщайки се в законодатели, съдии, пилоти и полицаи, макар и ограничени най-вече до големите градове, припомня БГНЕС. Стотици хиляди са станали част от работната сила на страната, отчасти и по необходимост, тъй като много жени са овдовели или издържат неработоспособни съпрузи в резултат на продължилия две десетилетия конфликт.

Откакто се върнаха на власт на 15 август, талибаните не проявяват склонност да спазват тези права.

При натиск, талибаните признават, че на жените е било казано да останат вкъщи заради собствената им сигурност, но ще им бъде позволено да работят, след като се приложи подходяща сегрегация. "Това се случи миналия път. Те непрекъснато казваха, че ще ни позволят да се върнем на работа, но това никога не се случи", споделя учителка.

 

Ключови думи:

талибани, Афганистан

Още по темата