Медия без
политическа реклама

Талибаните назначиха жени на ръководни постове в Афганистан

02 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС

Талибаните обявиха назначаването на жени на висши постове в страната за първи път, откакто завзеха властта в Афганистан. Тази информация беше публикувана на страницата в Туитър на Забихула Муджахид, заместник-министър на информацията и културата във временното афганистанско правителство, предава БГНЕС.

"Със заповед на ръководителя на временния кабинет д-р Малалай Рахим е назначена за директор на специализирания родилен дом "Малалай" [в Кабул], единственото по рода си акушеро-гинекологично заведение в цялата страна <...>. По предложение на Министерството на висшето образование и с одобрението на министър-председателя във временното правителство д-р Ариан е назначена за директор на [гинекологичната] клиника [в столичния] квартал Шахрара", се подчертава в доклада.

Назначенията бяха предшествани от многобройни срещи между радикали и представители на няколко държави и международни организации, на които, наред с други неща, беше повдигнат въпросът за участието на жените в обществения и политическия живот.

Националната специализирала болница за майки "Малалай" и гинекологичната клиника "Шахрара" към Университета за медицински науки "Абу Али ибн Сина" в Кабул са уникални в Афганистан, където смъртността сред родилките е остър проблем.

Според данни на ООН, благодарение на силната подкрепа на международната общност, през последните 20 години смъртността при майките в Афганистан е спаднала от 1450 смъртни случая на 100 000 раждания през 2000 г. до 638 смъртни случая на 100 000 раждания през 2019 г. Въпреки това тази цифра остава сред най-високите в света.

Още по темата