Медия без
политическа реклама

Синът на колумбийския президент е арестуван за пране на пари

29 Юли 2023
Густаво Петро
БГНЕС
Густаво Петро

Синът на колумбийския президент Густаво Петро е арестуван  по обвинения в пране на пари и незаконно обогатяване от главния прокурор на страната, предава Би Би Си. 

Николас Петро беше задържан заради това, че е получавал пари от наркотрафиканти, за да финансира политическата дейност на баща си и предизборната му кампания. Той отрича обвиненията и приветства разследването. Бившата съпруга на младия Петро също е арестувана.

Президентът на Колумбия отрече да е вземал пари от наркотрафиканти и нареди на прокурорите да разследват сина му още през март. В пост в социалните медии от днес, той каза, че е болезнено едно от децата му да бъде изпратено в затвора, но също така, че няма да се намесва в разследването. "На сина си желая късмет и сила. Нека тези събития изковат характера му и нека се замисли за собствените си грешки", каза Петро.

Според прокуратура обвиненията срещу Николас са свързани с незаконни вноски, отклонени от предизборната кампания на баща му миналата година. Бившата съпруга на Николас Дейсурис дел Кармен Васкес твърди, че бившият й съпруг е получавал големи суми пари от наркокартели миналата година по време на политическата кампания, довела до победата на Густаво Петро.

Смята се, че около 450 000 души са били убити в резултат на 60-годишен вътрешен конфликт в Колумбия. Президентът Петро обеща да осигури мир по време на кампанията си. Договореното прекратяване на огъня трябва да започне с партизанската група на Националната освободителна армия през август, но преговорите с голямата престъпна банда Clan del Golfo се провалиха поради продължаващото насилие.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Колумбия, Густаво Петро

Още по темата