facebook
twitter

Чужбина

Шефът на НАТО даде рамо на Белград срещу Прищина

889
Пресслужба на НАТО
Йенс Столтенберг

„Сърбия е партньор на Алианса и уважаваме нейното решение да бъде неутрална“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта, че от косовските власти се очаква да спазват Брюкселското споразумение и да не навлизат в северната част без съгласието на мироопазващите сили КФОР.  В интервю за белградския всекидневник "Блиц" по време на двудневна среща на министрите на отбраната на страните - членки на НАТО, в Брюксел, Столтенберг подчерта, че трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия може да има последствия за евроатлантическата интеграция на Прищина, предаде БГНЕС.

„Няколко съюзници от НАТО изразиха мнението си, че сега не е подходящият момент КСС да се трансформират в армия. Също така те смятат, че решението за въвеждане на мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина пречи на диалога между Белград и Прищина. Подкрепяме диалога и смятаме, че всичко, което пречи за намирането на решение, води до грешна посока“, категоричен е Столтенберг.

Вчера Косово отбеляза 11 г. от обявяване на независимостта си. Правителството в Прищина проведе празнична сесия. Косовският премиер Рамуш Харадинай подчерта, че 2019 г. ще бъде годината на консолидация на косовската държава и че "всички отворени въпроси ще бъдат приключени на регионално и международно равнище", включително постигане на "окончателно споразумение за правно обвързващо взаимно признаване със Сърбия в рамките на съществуващите граници и в същото време присъединяване към НАТО.

Ключови думи:

Косово, Сърбия, НАТО
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сърбия отложи матурите по математика, защото изтекоха в интернет

20.06.2019

628
Патрик Лабрие е загиналият край Пловдив канадски парашутист (видео)

19.06.2019

3334 13
Един загинал и 3-ма ранени в учение на НАТО край Пловдив

18.06.2019

7122 71

Коментари

Гларyс

Тепърва Балканите ще сърбат попарата на шиптърите подкрепяни от САЩ. Тактиката на Мусолини между другото, макар че едва ли са се учили от Дучето, просто го повтарят...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×