Медия без
политическа реклама

Северна Корея осъди две деца на 12 г. затвор за гледане на тв от Южна Корея

19 Яну. 2024
Кадрите, които изглежда са заснети през 2022 г., показват две 16-годишни момчета с белезници пред стотици ученици на открит стадион.
Стопкадър Би Би Си
Кадрите, които изглежда са заснети през 2022 г., показват две 16-годишни момчета с белезници пред стотици ученици на открит стадион.

Редки кадри, получени от корейската редакция на Би Би Си, показват как Северна Корея публично осъжда две тийнейджъри на 12 години тежък труд за гледане на южнокорейски телевизионни програми.

Кадрите, които изглежда са заснети през 2022 г., показват две 16-годишни момчета с белезници пред стотици ученици на открит стадион.

Във видеото също така се вижда как униформени порицават момчетата, че не са "размишлявали дълбоко върху грешките си".

Южнокорейските развлечения, включително телевизията, са забранени в Северна Корея.

Въпреки това някои са готови да рискуват тежки наказания, за да получат достъп до телевизионните предавания, които имат огромна световна аудитория.

Такива кадри са рядкост, защото Северна Корея забранява снимки, видеоклипове и други доказателства за живота в страната да бъдат пускани във външния свят, пише Би Би Си. Това видео е предоставено на медията от South and North Development (Sand), изследователски институт, който работи с дезертьори от Северна Корея.

Това предполага, че властите предприемат по-строги действия срещу подобни инциденти. Съобщава се, че клипът е бил разпространен в Северна Корея за идеологическо обучение и за да предупреди гражданите да не гледат "декадентски записи".

Видеото включва диктор, който повтаря държавна пропаганда. "Културата на прогнилия марионетен режим се е разпространила дори сред тийнейджърите", казва гласът, като очевидно има предвид Южна Корея. "Те са само на 16 години, но съсипаха собственото си бъдеще", добавя той.

Момчетата са посочени с имената и адресите си.

В миналото непълнолетните, които са нарушили закона по този начин, са били изпращани в младежки трудови лагери, а не зад решетките, а наказанието обикновено е било по-малко от пет години.

През 2020 г. обаче Пхенян прие закон, според който гледането или разпространението на южнокорейски програми се наказва със смърт.

Дезертьор разказа по-рано пред Би Би Си, че е бил принуден да гледа как 22-годишен мъж е екзекутиран по обвинение, че слуша южнокорейска музика и е споделял филми от Южна Корея с приятеля си.

От Sand обясняват, че Пхенян вижда разпространението на филмите и музиката от Южна Корея като опасност за своята идеология. "Възхищението към южнокорейското общество скоро може да доведе до отслабване на системата... Това противоречи на монолитната идеология, която кара севернокорейците да почитат семейство Ким", казва изпълнителният директор на организацията.

Севернокорейците започнаха да усещат вкуса на южнокорейските забавления през 2000-те години, през годините на "слънчевата политика" на Южна Корея, предлагаща безусловна икономическа и хуманитарна помощ на Северна Корея.

Сеул прекрати политиката през 2010 г., заявявайки, че е установил, че помощта не е достигнала до обикновените севернокорейци, за които е била предназначена, и че не е довела до никакви "положителни промени" в поведението на Пхенян.

Но южнокорейските забавления продължават да достигат до Северна Корея през Китай.

"Ако те хванат да гледаш американска драма, можеш да се измъкнеш с подкуп, но ако гледаш корейска драма, ще бъдеш застрелян", казва севернокорейски дезертьор пред Би Би Си. По думите му "за севернокорейците корейските филми са "наркотик", който им помага да забравят трудната си реалност".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата