Медия без
политическа реклама

Русия изпробва ракети до учения на НАТО

Авария на плаващ док повреди единствения руски самолетоносач

31 Окт. 2018
Авария на плаващ док повреди единствения руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов" в Мурманск.
https://ria.ru/
Авария на плаващ док повреди единствения руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов" в Мурманск.

Военноморските сили на Русия планират да тестват ракети в международни води край бреговете на Норвегия тази седмица. Това обявиха официални представители на скандинавската страна и НАТО, докато западният военен алианс провежда най-голямото си военно учение от края на Студената война насам, съобщават ДПА и "Интерфакс". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът е бил информиран през миналата седмица за планираните изпитания. "Русия има огромно присъствие на север, също така край Норвегия", коментира Столтенберг пред норвежката новинарска агенция NTB, допълни, че големи руски сили участват в маневри и провеждат учения редовно.

Руските власти не са коментирали планираните ракетни изпитания, които идват в контекста на продължаващото напрежение между НАТО и Русия, която анексира Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя сепаратистите в продължаващия конфликт в Източна Украйна, но обвинява пакта в провокативно поведение близо до нейните граници. Говорител на "Авинор", който оперира норвежките летища и въздушната навигация в норвежкото въздушно пространство, заяви, че Русия ги е информирала за изпитанията в т. нар. NOTAM, предупреждение към пилотите за потенциални опасности по маршрута на полета. Тестовете ще се проведат между 1 и 3 ноември, западно от крайбрежните градове Кристиансун, Мьолде и Олесунд. "Няма нищо драматично около това. Отбелязахме го и ще следим руските маневри", коментира министърът на отбраната на Норвегия Франк Баке-Йенсен.

На 25 октомври НАТО започна учението си, което Столтенберг нарече "силна демонстрация" на неговите способности, единството и решителността му във време на нарастваща опасност в Европа. Натовските учения ще продължат до 7 ноември. Те включват около 50 000 войници, 10 000 превозни средства и повече от 300 самолети и кораби от всички 29 страни членки, плюс страните партньорки Финландия и Швеция. Целта на ученията, простиращи се от северната част на Атлантическия океан до Балтийско море, е да се тренира реакцията на алианса при нападение срещу един от неговите членове.

 

 ИНЦИДЕНТ

Единственият руски плаващ док, в който може да се ремонтира самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", потъна след авария, докато корабът е напускал огромното съоръжение в Мурманск. Според първоначалните съобщения причината е прекъсване на електрозахранването, поради което са спрели да работят помпите за потапяне или издигане на дока. Поради това цистерните на съоръжението се напълнили с вода и то се потопило прекалено бързо. По данни на местния "Мурмански весник" върху палубата на единствения руския самолетоносач е паднал кулокран и "Адмирал Кузнецов" е получил пробойна от поне 4-5 метра на палубата, след което бе изтеглен на буксир към близък кораборемонтен завод. Има и четирима ранени работници - трима са паднали във водата и страдат от измръзване, а четвъртият има травма в областта на корема.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, учения, НАТО

Още по темата