Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разпитаха Шолц за данъчни измами с банка "М. М. Варбург"

19 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц се яви пред парламентарна комисия в Хамбург и отговори на депутатски въпроси, свързани със схема за данъчни измами по времето, когато е бил кмет на града, предаде ДПА.

През 2016 и 2017 г. Шолц е провел три срещи със собствениците на банка "М. М. Варбург" Макс Варбург и Кристиан Олеариус. Към банката са били отправени искания да върне 47 милиона евро под формата на възстановяване на данъци, които тя погрешно е представила като дялови сделки.

Според показанията на Олеариус, Шолц е препоръчал да бъде изпратен писмен документ до тогавашния министър на финансите на Хамбург Петер Ченчер, в който възстановяването на 47-те милиона евро е било представено като неоправдано. Ченчер, който сега е кмет на Хамбург, е препратил документа към данъчните власти, които са решили, противно на първоначалните планове, да позволят искането за 47-те милиона евро да отпадне по давност.

Шолц стана финансов министър през 2018 г. и няколко пъти е заявявал, че не си спомня подробности от срещите. Той обаче отрича да се е намесвал. На днешното заседание той също отрече да е оказвал влияние по случая и настоя, че "не е имало каквато и да било политическа намеса". Канцлерът отново каза, че не си спомня съдържанието на разговорите.

Лидерът на опозиционния Християндемократически съюз Фридрих Мерц каза, че не вярва на твърденията на Шолц за пропуски в паметта. Според него е неправдоподобно канцлерът да е забравил съдържанието на разговорите, като се има предвид важността им и замесените огромни суми.

Десетки банкери са разследвани във връзка със схемата, която се твърди, че е струвала на Германия милиарди евро.

 

 

Ключови думи:

Шолц, измами, разпит

Още по темата