Медия без
политическа реклама

Ракета на Северна Корея пресече морската граница с Юга

02 Ноем. 2022
БГНЕС

Северна Корея е изстреляла най-малко 10 ракети край източното и западното крайбрежие днес сутринта, като една е пресякла морската граница с Южна Корея, съобщават южнокорейски военни, които са отговорили, като са изстреляли ракети, преминали морската граница със Севера. Новината бе потвърдена и от бреговата охрана на Япония, която съобщи, че не е получила съобщения за нанесени щети.

Засега е известно, че от Северна Корея са били изстреляни три балистични ракети с малък обсег. Все още не е известно какви са били останалите ракети, пише в. "Гардиън". Една от ракетите е паднала на по-малко от 60 километра от южното крайбрежие на Южна Корея.

Изстрелванията дойдоха само часове след като Пхенян настоя САЩ и Южна Корея да спрат широкомащабните военни учения, заявявайки, че подобна "военна провокация не може повече да бъде толерирана".

Южнокорейският президент Юн Сук-йол свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност в отговор на севернокорейската провокация. Няколко часа по-късно южнокорейски самолети F-15K и KF-16 изстреляха три ракети земя-въздух в морето от другата страна на северната гранична линия.

Северна Корея заплаши САЩ с "мощни мерки", ако не спре провеждането на съвместни военни учения с Южна Корея, предава Би Би Си. Вчера Вашингтон и Сеул започнаха едни от най-големите си комбинирани военни учения, които ще приключат в петък.

 

Последвайте ни и в google news бутон