Медия без
политическа реклама

Президентът на Колумбия се извини заради 4-те деца, изчезнали след катастрофа

19 Май 2023
Густаво Петро
БГНЕС/ЕПА
Густаво Петро

Президентът на Колумбия изтри туита си, че четири деца са спасени след 2-седмично издриване в джунглата и се извини. Децата са братя и сестри. 

Вчера Густаво Петро съобщи, че четири деца от местна индианска общност са открити живи в Южна Колумбия след като самолетът, с който пътуваха, се разби в джунглата. Неговите твърдения обаче бяха опровергани от военни източници, съобщи вчера "Гардиън".

Информацията, че децата са спасени от екип, съставен от военнослужещи, пожарникари и представители на гражданската въздухоплавателна администрация на Колумбия, в дебрите на джунглата в колумбийската провинция Какета, се оказа грешна. 

Самолетът - "Чесна 206" - изпълнявал полет със седем души на борда от Араракуара, провинция Амасонас, за Сан Хосе дел Гуавиаре, град в провинция Гуавиаре, в ранните часове на 1 май, когато подал сигнал за тревога заради повреда на двигателя. Телата на възрастните са открити в самолета, а децата липсват.

 

Четирите деца на възраст 13, 9 и 4 години и 11-месечно бебе са оцелели при удара в земята.

По първоначални данни от гражданската въздухоплавателна администрация, която координираше спасителната операция, децата са успели да избягат от самолета и са тръгнали през тропическата гора да търсят помощ.

Спасители, подпомогнати от следови кучета, попаднали на изхвърлени плодове, които децата са яли, за да оцелеят, както и на импровизирани укрития, направени от растителността в джунглата.

В спасителната операция участват и самолети и хеликоптери на колумбийската армия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Густаво Петро, Колумбия

Още по темата