Медия без
политическа реклама

Пхенян попари надеждите на Южна Корея за обединение

Ким Чен-ун закри ключови агенции за помирение между Севера и Юга

16 Яну. 2024
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун
ЕПА/БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун

Северна Корея официално закрива няколко ключови правителствени агенции, натоварени да насърчават сътрудничеството и обединението с Юга, съобщават държавните медии, пише БГНЕС.

Решението е обявено от парламента на КНДР с гумен печат, съобщи Корейската централна новинарска агенция (KCNA), и идва само няколко седмици след като лидерът на страната Ким Чен - ун заяви, че продължаването на усилията за помирение с Южна Корея е "грешка".

Междукорейските отношения рязко се влошиха тази година, като изстрелването на шпионски спътник от Пхенян накара Сеул частично да преустанови действието на военното споразумение от 2018 г., целящо намаляване на напрежението. Определяйки Южна Корея като "главен враг", Ким наскоро заяви, че усилията за помирение и обединение със северния съперник "са грешка, която повече не трябва да правим".

В конституциите си и Северна, и Южна Корея претендират за суверенитет над целия полуостров.

Корейската народнодемократична република и Република Корея - официалните наименования на Севера и Юга - са основани преди 75 години, но всяка от тях все още формално смята другата за незаконно образувание.

Досега за дипломатическите им отношения се грижеха Министерството на обединението на Сеул и Комитетът за мирно обединение на Пхенян - една от агенциите, които Върховното народно събрание обяви за премахнати. "Обединението на Корея никога не може да бъде постигнато с Република Корея", се казва още в съобщението.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата