Медия без
политическа реклама

Папата произнесе Великденското си слово в празна катедрала

12 Апр. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обикновено за най-тържественото папско обръщение "Урби ет Орби" (към града и към света), площад "Свети Петър" в Рим е изпълнен с хиляди поклонници от цял свят. Тази година той остана пуст. 

За разлика от БПЦ, която отказа да затвори храмовете за миряни през празничните дни, папа Франциск произнесе великденското си послание само пред неколцина духовници, а церемонията се проведе при закрити врата.

За първи път в историята папското слово бе произнесено пред централния олтар на базиликата във Ватикана, под който се намира гроба на "Свети Петър". Пасхалното послание бе предавано по цял свят от медиите и социалните мрежи, информира сайтът „Ватикана нюз”.

Главата на католическата църква заяви, че светът е изправен пред епохални предизвикателства и сега е подтиснат от пандемията, която подлага на тежко изпитание нашето човешко семейство. В същото време благата вест за Христовото Възкресение е „зараза“, която се предава от сърце на сърце – заразата на надеждата.

Вярата във Възкресението е победа на любовта над корена на злото, подчерта папа Франциск.

"През тези седмици, животът на милиони хора се промени неочаквано. За мнозина престоят вкъщи бе повод за размисъл, за да спрат забързания ритъм на живот, да бъдат със своите близки и да се наслаждават на тяхната компания. За много други обаче е време на безпокойство за бъдещето, което е несигурно, за работата, която рискуват да загубят и за други последствия, която настоящата криза носи със себе си.

Насърчавам всички, които носят политическа отговорност да работят активно за общото благо на гражданите, като осигурят необходимите средства и инструменти, за да позволят на всеки един да води достоен живот и да насърчават, когато обстоятелствата позволяват, възобновяването на нормалните ежедневни дейности", призова папата.

Той подчерта че сега не е момент да се показва безразличие, защото целият свят страда и трябва да се обедини срещу пандемията. Папа Франциск апелира да се обърне специално внимание на хората в нужда, за да не им липсват лекарства и стоки от първа необходимост, както и да им бъдат осигурени подходящи здравни грижи.

Той призова и за облекчаване на международните санкции, които възпрепятстват санкционираните държави да предоставят адекватна подкрепа на своите граждани. "Сега не е време за проява на егоизъм, защото предизвикателството, пред което сме изправени, обединява всички ни и не прави разлика между хората". 

Днес Европейският Съюз има пред себе си епохално предизвикателство, от което зависи не само неговото бъдеще, но и това на целия свят. Нека не се пропуска възможността да се даде допълнително доказателство за солидарността, прибягвайки също към иновативни решения. Алтернативата е единствено егоизмът на частните интереси и изкушението за връщане към миналото, с риск да се подложи на тежко изпитание мирното съжителство и развитието на идните поколения.

Сега не е време за разделение. Онези, които носят отговорност за конфликтите, трябва да проявят смелост и да се присъединят към призива за глобално и незабавно прекратяване на огъня във всички краища на света. Сега не е времето да се продължава с производството и търговията на оръжия, харчейки огромни средства, които би трябвало да се използват за лечението на хора и спасяването на човешки живот, подчерта папа Франциск. Той призова да се сложи край на конфликтите в Сирия, Йемен, Ирак и Ливан и да се потърси път за подновяване на диалога между Израел и Палестина.

"Нека спрат страданията на населението, живеещо в източните райони на Украйна. Нека се сложи край на терористичните атаки срещу многобройни невинни хора в различни страни на Африка", настоя в посланието си главата на католическата църква.

Не трябва да се забравят и други извънредни ситуации, които носят страдания на много хора, какъвто е проблемът с миграцията и бежанците. "Безразличие, егоизъм, разделение, забрава не са наистина думите, които искаме да чуем през този период", настоя папа Франциск и заяви, че тези думи трябва да бъдат "забранени". 

Още по темата