Медия без
политическа реклама

Новите партии триумфират и в парламента на Украйна

Президентът Зеленски ще може да управлява без коалиция за сметка на старите формации

23 Юли 2019
ЕПА/БГНЕС
Партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" спечели с голямо мнозинство парламентарния вот в Украйна.

Сравнително новата партия на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" и новосъздадената партия "Глас" на музиканта Святослав Вакарчук са големите победители на проведените предсрочни парламентарни избори в Украйна, което радикално ще промени облика на политическата класа в Украйна, съобщиха световните агенции. Формацията на Зеленски вероятно ще получи между 237 и 242 места в 450-местния украински парламент и ще може да управлява самостоятелно. В страната се гласува по смесена система. 225 места в парламента се определят по пропорционалната система, а 199 - мажоритарно в един тур. Избирателната активност бе почти 50%

На второ място остава проруската "Опозиционна платформа" с 43 мандата, която спечели изборите в Донецка и Луганска област. Партията на бившия президент Петро Порошенко - "Европейска солидарност", е на трето място с 27 депутати. "Баткившчина" на бившия премиер Юлия Тимошенко е на четвърто място с 25 места, а новосъздадената "Глас" получава 20 места. Представители на "Слуга на народа" заявиха първоначално, че може да преговарят за коалиция с партия "Глас", за да имат абсолютно мнозинство и да могат да променят конституцията, коментират местни медии. Певецът на рок бандата "Океан Елзи" Святослав Вакарчук от своя страна постави условия за участието си в бъдещи коалиции във Върховната рада. Като "червени линии", от които не би отстъпил, той посочи Украйна да се движи към Европа, ЕС и НАТО, един закон за всички и икономика без олигарси.

Радикалите на популиста Олег Ляшко и редица националистически формации получиха звучен шамар от избирателите, като останаха извън парламента. Поне 25 депутатски места пък останаха "празни" заради присъединяването на Крим от Русия и разбунтувалите се райони в Донбас, където въпреки примирието продължават периодично бойните действия, при което от 2014 г. загинаха над 15 000 души, а почти 3 милиона избягаха от войната.

Избран триумфално на президентския пост през април, бившият комик завърши брилянтно второ действие от завоюването си на властта, писа в. "Монд". С този плебисцит той се готви да поеме контрола върху парламента - задължителен етап в дълбокото преустройство на страната, което той обеща на избирателите. Преди вота в неделя Зеленски каза, че иска да има само нови лица и не си представя коалиция с никого от старата власт. Един от първите законопроекти, които Зеленски планира да предложи на новия парламент, ще бъде законът за отнемане на депутатски имунитет. "Длъжни сме най-накрая да премахнем неприкосновеността", подчерта той.

 

ОБЕЩАНИЯ

Веднага след оповестяването на резултатите украинският президент Володимир Зеленски отправи благодарности към избирателите за подкрепата и заяви, че няма да разочарова народа на Украйна. "Това не просто е страхотно. Това е огромна отговорност и за мен, и за моята партия. Няма да разочароваме народа на Украйна. Нашите основни приоритети, повтарям ги за всеки гражданин на тази страна, са да спрем войната, да върнем пленниците и да преодолеем корупцията“, каза Зеленски.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?