facebook
twitter

Чужбина

Москва поиска терена на посолството си в София

Сергей Лавров обяви желанието на "Росатом" да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене"
1605
 Пресслужбата на МВнР
Екатерина Захариева подчерта значението за България на проекта „Балкански поток“ и намеренията на българското правителство да изгради в срок газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница - трасе, по което се планира да бъде транзитиран газ и от газопровода „Турски поток“.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Русия предава за безсрочно ползване на българската страна земята, на която е разположено българското посолство в Москва, и добави, че руската страна очаква аналогично действие от София. Това стана на съвместна пресконференция с българския външен министър Екатерина Захариева при визитата й в руската столица. Това е първото посещение на български външен министър в Русия от 2011 г. 

"Предадох на колегата си документите за държавна регистрация на правото за постоянно безсрочно ползване на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на нашите партньори за решаване на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи руска държавна собственост в България", каза Лавров. Москва очаква по подобен начин да бъдат уредени и терените, върху които у нас се намират сградите на посолството, на резиденцията на руския посланик, както и на няколко почивни бази за руските служители у нас, поясниха за "Сега" запознати. С предаването на документа за безвъзмездно и безсрочно ползване на дипломатическия имот „Българско посолство на Република България в Москва“ приключи процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в руската столица, съобщиха от Външно. Двамата министри се договориха догодина да се състоят консултации между МВнР на двете страни.

Сергей Лавров обяви желанието на руската ядрена корпорация "Росатом" да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене". "Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект", каза той. Лавров отчете и началото на строителство на инфраструктурата за транспорт на газ по втората линия на "Турски поток", което съвпадна с визитата на Захариева. Той съобщи, че е приел и поканата на Захариева да гостува в България. Очакваше се българската външна министърка да потвърди в Москва и поканата към руския президент Владимир Путин.

 СТОКООБМЕН

България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена. "Виждам потенциал в областта на производството на хранителната промишленост, технологиите. Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена", каза Екатерина Захариева. Русия е сред основните външнотърговски партньори на България. През 2018 г. стокообменът между Русия и България бе 3.47 млрд. долара, припомня ТАСС. Захариева се надява, че ще се увеличат и чартърните полети между България и Русия. В момента основен дял в българския износ за Русия заемат медикаментите – 29,6 на сто, както и табла, панели, конзоли, полиспасти, хладилници и др. Около 85% от вноса от Русия се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.

 

ЧИСЛО

13 600 български студенти се обучават в момента в Русия, а в България – 340 руски. 511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г., което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България. Около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Финансовата инспекция откри нарушения при строеж на УНСС
Инвентаризация блокира имотния регистър за почти месец

23.01.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2195 2
Премиерът очаква решение за визите за САЩ до една година

Коментари

myrmorko

"13 600 български студенти се обучават в момента в Русия"

 

Е, редакцията, посмалете малко. И в най-добрите години на соца не е имало толкова български студенти в СССР!

На пресконференцията Лавров каза "През тази академична година 230 студенти от България бяха записани в руски университети и ще бъдат обучавани за сметка на федералния бюджет."

Sir Mano

"Разчитаме на насрещно съдействие на нашите партньори за решаване на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи руска държавна собственост в България"

Абе чини ми се, че за Росенец иде реч ....

Ще наблюдаваме с интерес как ще се гърчат герберугите ...

Domi

Бокаса и Вдянков подариха единствената Нефтобаза за разтоварване на танкери над 100 000 на полуострова Парк Росенец мисля на 21 март 2011 на "концесия" за 35 години забележете... срещу подръжка....базата е нещо огромно за мащабите на България и голяма колкото половин гр.Бургас...това си беше чисто национално предателство от страна на Бокаса Първий ...

Миряна Б.

Е, редакцията, посмалете малко. И в най-добрите години на соца не е имало толкова български студенти в СССР!

 

Имаше, имаше, толкова бяха само в МГИМО. ?

rorik

Сигурно има.

Знаеш ли колко росиянки след 2000- та година си взеха партакешите и си заведоха децата в Росия.

Сигурно се водят българи , иначе в СА. .

Бих попитала колко е терена в Масква и колко в България??

Вова

Общо,по програмата за безплатно обучение на чуждестранни студенти в РФ от цял свят,местата за тази година са 15 000. За всяка страна има квоти. Българската е 230 човека. 

Квотата, определена за прием на български студенти по програмата, се увеличава. През 2013 г. квотата е включвала 50 българи, през 2014 г. - 100, през 2015 г. - 150, през 2016 г. - 190, а през 2017 г. - 208 наши студенти.

Получилите обучение българи в съветски и руски вузове са общо  около 60 хил.

Цитирам Роберт Шестаков - представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация у нас

 

dissidentbg

"Около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас."

 

Някой е измислил тази глупост и сега за щяло и нещяло я повтарят.

 

Общият брой на жилищата в България е 3 887 149. Излиза, че всеки ДЕСЕТИ имот в България е на руснак. 

А ако всички бяха в София, то всяко второ ще е на руснак, защото в София има 607 473 жилища.  

 

Има и още нещо: "Обитавани са 74.6% от жилищата в градовете и 57.0% от жилищата в селата."

Magi

Чудя се на акъла на управляващите . АЕЦ Белене  е проект на Росатом , оборудването е тяхно, част от изграденото до тук също. Елементарно е да се мисли, че най добре е те да го изграждат и да носят отговорност за това. Всеки друг изпълнител след това може да се оправдава , ама проектът не  е пълен, ама оборудването не отговаря...и т.н.

Mavrodinov
Само да не прехвърлят терена на Моча. Че после няма демонтаж!
дъртреалист

Дали има реципрочност?

Щото савецкото посолство в София май беше като един малък град...

 

дъртреалист

А ве... Екатерина го харесва..., тов. Лавров...!

И има защо, пич е...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×