Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мароко е в тридневен траур заради смъртоносното земетресение

11 Септ. 2023
БГНЕС
Делегати пазят минута мълчание по време на 54-та сесия на Съвета по правата на човека в европейската централа на ООН в Женева.

Оцелелите от най-смъртоносното земетресение в Мароко от повече от шест десетилетия насам се опитват да намерят храна, вода и подслон, докато издирването на изчезналите в отдалечени села продължава, а броят на загиналите над 2100 души вероятно ще нарасне още повече.

Много хора прекараха трета нощ на открито след земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което стана късно в петък. Работниците по оказване на помощ са изправени пред предизвикателството да достигнат до най-засегнатите села във Високия Атлас - пресечена планинска верига, където селищата често са отдалечени и където много къщи се срутиха, пише БГНЕС.

Броят на загиналите нарасна до 2122 души, а 2421 души бяха ранени, съобщи държавната телевизия. Мароко заяви, че може да приеме предложения за помощ от други държави и ще работи за координирането им, ако е необходимо според държавната телевизия.

Щетите, нанесени на културното наследство на Мароко, станаха още по-очевидни, след като местните медии съобщиха за срутването на важна от историческа гледна точка джамия от XII век. Земетресението е нанесло щети и на части от стария град на Маракеш, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В Мулай Брахим - село на 40 км южно от Маракеш, жителите описват как са изкарали мъртвите от развалините с голи ръце. На склона на хълма с изглед към селото жителите погребали 45-годишна жена, която загинала заедно с 18-годишния си син.

Докато събирал вещи от повредения си дом, Хюсеин Аднайе казал, че вярва, че наблизо все още има хора, погребани в развалините.

"Те не получиха необходимото спасение и затова умряха. Аз спасих децата си и се опитвам да им осигуря завивки и нещо, което да облекат от развалините на къщата", казва Аднайе.

Ясин Нумгар, 36 г., се оплака от недостиг на вода, храна и електроенергия и заяви, че досега е получил малко правителствена помощ.

"Загубихме всичко, цялата къща", каза Нумгар. "Искаме само правителството да ни помогне".

По-късно от камион бяха разтоварени чували с храна, което според местния служител Мухамад ал-Хаян е било организирано от правителството и организации на гражданското общество.

Според служителите в малката клиника на селото са били докарани 25 тела.

Много от къщите са построени от кални тухли и дървен материал или от цимент и дървени блокове, затова постройките лесно се рушат. Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 1960 г. насам, когато според оценките са загинали най-малко 12 000 души.

В тежко пострадалото село Амизиз жителите наблюдаваха как спасителите използват механичен багер за срутване на къща.

"Търсят един мъж и сина му. Единият от тях може би все още е жив", казва Хасан Халуш, пенсиониран строител. В крайна сметка екипът е намерил само тела.

Армията, мобилизирана да помогне на спасителните операции, организира лагер с палатки за бездомните. Тъй като повечето магазини са повредени или затворени, жителите се затрудняват да си набавят храна и консумативи.

Епицентърът на земетресението е бил на 72 км югозападно от Маракеш - град, обичан от мароканците и чуждестранните туристи заради средновековните си джамии, дворци и библиотеки, богато украсени с ярки мозаечни плочки сред лабиринт от розови улички.

В неделя правителството съобщи, че е създало фонд за пострадалите от земетресението и че подсилва екипите за търсене и спасяване, осигурява питейна вода и раздава храна, палатки и одеяла. Световната здравна организация съобщи, че повече от 300 000 души са били засегнати от бедствието.

Мароко обяви тридневен траур, а крал Мохамед VI призова в джамиите в цялата страна да се отслужат молитви за загиналите.

Ключови думи:

Мароко, земетресение

Още по темата