Quantcast
Макрон поиска от Израел щателно разследване на "Пегас" | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Макрон поиска от Израел щателно разследване на "Пегас"

486
 ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон е провел разговор с премиера на Израел Нафтали Бенет, за да призове правителството му да разследва щателно разкритията, че е бил подслушван от службите за сигурност на Мароко, съобщи "Гардиън". Макрон е изразил тревога, че телефонът му и телефоните на повече членове на френското правителство може да са били следени с помощта на софтуера "Пегас".

"Пегас" е разработка на израелската фирма NSO Group, която позволява при инсталиране на мобилно устройство да се извличат съобщения, снимки и имейли, да се записват разговори и тайно да се активират микрофони. Разследване на консорциум от 17 медии разкри, че софтуерът е бил използван от правителства по целия свят срещу активисти, журналисти и опозиционери. В списъка от подслушвани има 50 000 лица от 34 държави. Сред тях се оказа и Далай Лама, който изненадващо е подслушван не от Китай, а от Индия.

NSO твърди, че Макрон не е бил "цел" на нито един от нейните клиенти. Компанията твърди, че появата на нечий телефон в списъка с подслушвани не означава непременно, че този номер е бил следен с "Пегас".

Както "Сега" писа, разследвания започнаха и във Франция, и в Израел. Комисия на израелското правителство ще анализира необходимостта от промени в политиката за износ на кибер разработки след разкритията в скандала "Пегас". Премиерът Бенет отново е потвърдил този ангажимент пред Макрон, съобщават израелски медии.

 

Още за скандала "Пегас":

 

Още

Италия може да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички

03.09.2021

2573
Нов съперник се изправя срещу Макрон

27.08.2021

2564
Байдън: Не съжалявам за нищо

17.08.2021

Обновена

5852