Медия без
политическа реклама

Лидер на талибаните е загинал при атентат в Кабул

03 Ноем. 2021
БГНЕС
Талибаните инспектират мястото на атентата до военната болница в Кабул.

Хамдулла Мохлис – един от лидерите на талибаните, е сред загиналите в самоубийствения атентат пред военната болница в Кабул, съобщи АФП, позовавайки се на източник от движението, предава БГНЕС.

''Когато получихме информация, че болницата е станала обект на нападение, командирът на военния корпус в Кабул незабавно тръгна към мястото на инцидента. По-късно разбрахме, че е загинал по време на сблъсъците пред болницата'', каза източникът. По информация на агенцията, Мохлис е бил най-високопоставеният убит представител на талибаните, откакто движението пое управлението в Афганистан в средата на август.

Най-малко 19 души са били убити, а други 50 ранени в резултат на нападението срещу военната болница ''Мухамад Дауд-хан'' в Кабул, твърди АФП. Според иранската телевизия Press TV, загиналите са 25.

Афганистанските медии твърдят, че нападението е извършено от бойци на ''Ислямска държава''. Според местната информационна агенция Bakhtar, един от членовете на групата се е взривил на входа на болницата, а няколко други терористи са влезли в сградата и оказали съпротива на талибаните. 

Мощен взрив избухна днес в Джелалабад – административен център на провинция Нангархар в Източен Афганистан, съобщи местната агенция Asvaka. По нейна информация, близо до джамията Шабархан Ага е взривен автомобил на талибаните. В момента се е завързала престрелка между представители на движение ''Талибан'' и бойци от групировката Ислямска държава. Засега няма информация за броя на жертвите, а официалните власти все още не са потвърдили съобщението за инцидента.

Ключови думи:

талибани, Афганистан, Кабул

Още по темата