Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кристин Лагард: Дори времето повишава цените

Инфлацията в еврозоната ще е по-ниска от тази в САЩ, прогнозира още ръководителят на Европейската централна банка

21 Яну. 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Повишаването на цените се влияят дори от времето. Това обяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард пред Световния икономически форум

Разглеждането на основните инфлационни фактори е от решаващо значение за осигуряването на използваеми данни, подчерта тя, цитирана от БНР. Веднага след това добавя, че цените на енергията, но също и геополитическите фактори, и дори времето, влияят върху повишаването на цените.

Говорейки на събитие на Световния икономически форум, Лагард призна, че повечето институции са подценили както инфлацията, така и темпото, с което ще се възстановят икономиките от коронавирусната криза.

 

Скокът на инфлацията в еврозоната не е толкова преходен, колкото се смяташе по-рано, а ръстът на цените тази година има риск да надхвърли прогнозите, заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, цитиран от БНР.

Само преди дни вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос обяви, че скокът на инфлацията в еврозоната не е толкова преходен, колкото се смяташе по-рано, а ръстът на цените тази година има риск да надхвърли прогнозите. Де Гиндос каза по време на събитие, организирано от швейцарската банка UBS, че "може би инфлацията няма да бъде толкова преходна и временна, както се прогнозираше само преди няколко месеца“. "Оценката на риска от инфлация е умерено във възходяща посока за следващите 12 месеца“, допълни вицепрезидентът на ЕЦБ.

Инфлацията в еврозоната достигна 5% миналия месец, най-високата рекордна стойност в рамите на единния валутен блок, но ЕЦБ очаква тя да се върне под целта от 2% както през 2023 г., така и през 2024 г., дори без затягане на паричната и лихвена политика, тъй като инфлационният натиск ще намалее.

Сега Лагард потвърди прогнозите, които направи преди време, като отбеляза, че очаква цените на енергията да се стабилизират през 2022 г. и да има облекчаване на проблемите, свързани с недостига в предлагането и веригите на доставки, които проблеми също доведоха до повишаване на цените.

Тя подчерта, че инфлацията е под контрол в еврозоната и че ЕЦБ ще остане отворена за промяна на паричната си политика, ако е необходимо, като прогнозира, че инфлацията в еврозоната няма да достигне тази в Съединените щати

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?