Медия без
политическа реклама

Кабинетът на чешкия президент е унищожил доклад за взрива във Врбетице

Българската следа в експлозията се оказа бизнесменът Емилиян Гебрев

02 Февр. 2022
Чешкият президент Милош Земан.
Чешкият президент Милош Земан.

Чешката полиция разследва дали от кабинета на чешкия президент Милош Земан умишлено е бил унищожен доклад за участието на руски агенти във взрива в склада за амуниции във Врбетице, предаде чешкият седмичник Respekt, цитиран от Euroactiv.

Според съобщения в медиите чешката полиция е искала да анализира документа за пръстови отпечатъци и ДНК, за да разбере кой е работил с доклада. Документът е бил в кабинета на чешкия президент в началото на април 2020 г. 

Миналата година докладът на чешките разузнавателни служби предизвика най-тежкия дипломатически спор между Чехия и Русия. Заради участието на руски агенти във взрива на склада с боеприпаси, при който загинаха двама души, Чехия изгони 18 служители на руското посолство. Русия нарече чешките аргументи абсурдни и обяви Чехия за враждебна държава. Освен това изгони 20 служители от чешкото посолство в Москва, което направи посолството почти неспособно да изпълнява дипломатическите си задължения.

Ръководителят на кабинета на чешкия президент Вратислав Минарж потвърди, че чешката полиция е посетила кабинета на президента, за да получи повече информация за доклада. Той не отрече предполагаемото унищожаване на документа. От президентската канцелария обаче твърдят, че работят с всички документи според съществуващите правила.

Сянката обаче пада върху самия президент, съобщава БГНЕС, цитирайки чешки медии. Той първоначално не вярва в руското участие, допускайки други версии. Освен това скоро беше обявена нова фигура, която е била част от случая. Разследването смята, че бившият руски военнослужещ Николай Шапошников, който понастоящем е чешки гражданин и живее в Гърция, е сътрудничил на Imex Group - търговско дружество, което отдава под наем складове за боеприпаси. Разследващите смятат, че той е бил в контакт с двама агенти на руските тайни служби, заподозрени в поставянето на взривни устройства. Самият Шапошников отрича това.

"Сега" припомня:

Взривът в склада  във Врбетице е станал при преместване на оръжия, които е трябвало да бъдат продадени на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който оцеля  след опит за отравяне през април 2015 г. в София. Чешкото оръжие е било предназначено за украинската армия. Според чешката полиция взривовете на амуниции е трябвало да се случат извън страната, но нещо се е объркало. Според източници, в случая с взрива в склада са намесени лица от отряд 29155 в ГРУ, за които се предполага, че е замесен и в отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. Предполага се, че същата част стои и зад отравянето на Емилиян Гебрев. 

Българска връзка се появи в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия, който се разгаря от събота вечерта.
Чешкият президент Милош Земан обяви, че може да се счита за доказана българската следа при взривовете през 2014 г. край Злин.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата