Медия без
политическа реклама

Израелски бизнесмен е задържан във Варна по искане на Гватемала

Азария Леви е заподозрян за корупция и е издирван от Интерпол

Хиляди гватемалци участваха на 12 януари в протестен марш в Гватемала сити срещу правителството и решението му да прекрати споразумението с ООН за помощ при разследване на корупцията по високите етажи на властта.
ЕПА/БГНЕС
Хиляди гватемалци участваха на 12 януари в протестен марш в Гватемала сити срещу правителството и решението му да прекрати споразумението с ООН за помощ при разследване на корупцията по високите етажи на властта.

Израелският предприемач Азария Леви е арестуван във Варна от Интерпол по искане на Гватемала, съобщиха израелски медии. 70-годишният Леви е високопоставен служител на строителната компания SBI Infrastructure, част от Shikun & Binui. Леви е заподозрян, че е дал 6.1 милиона долара подкуп на разследван за корупция бивш министър на съобщенията, инфраструктурата и строителството на Гватемала в периода 2012-2015 г., за да получи обществени поръчки.

През септември миналата година гватемалската прокуратура е започнала разследване за корупция в особено големи размери. Сред разследваните освен местните фирми са около 20 чужди граждани, сред които и трима израелски предприемачи. Това е едно от няколкото гръмки разследвания за корупция в Гватемала за 2018 г. През февруари е задържан и е започнало разследване срещу бившия президент на Гватемала Ото Перес Молина, заподозрян в афера за взимане на незаконни комисиони при купуване на автобуси в рамките на мащабна транспортна програма на правителството. Настоящият президент Джими Моралес пък е разследван за отклоняване на $820 хиляди от парите за финансиране на политическите партии. 

 

КОНФЛИКТ

Гватемала има сериозни проблеми в борбата с корупцията и в страната от 2007 г. работеше международен екип следователи и прокурори, създаден въз основа на споразумение между южноамериканската страна и ООН. В навечерието на Нова година обаче правителството на президента Джими Моралес изгони експертите от ООН. Става дума за 11 души, които разследваха случаи на корупция и злоупотреба с власт, в които са намесени президентът, негови роднини и бившият президент Ото Перес Молина. Още през септември м.г. президентът Моралес забрани на шефа на международния екип Иван Веласкес, който бе в чужбина по работа, да се върне в страната. Впоследствие Конституционният съд разпореди Веласкес да бъде допуснат в Гватемала, но това не се случи и той ръководеше екипа си от чужбина.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата