Медия без
политическа реклама

В Истанбул се бунтуват срещу забрана за консумация на алкохол на обществени места

03 Септ. 2023
Забраната последната от поредицата мерки, предприети от правителството за ограничаване на консумацията на алкохол в Турция.
Уикипедия
Забраната последната от поредицата мерки, предприети от правителството за ограничаване на консумацията на алкохол в Турция.

Губернаторът на Истанбул - длъжностно лице, назначено от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган - въведе забрана за консумация на алкохол на обществени места като паркове, плажове и места за пикник, съобщи "Сабах", предава БГНЕС.

Решението е взето, за да се защити природната среда и да се предотврати "възникването на негативни ситуации", заявява управителят Давут Гюл. На тези, които не спазват забраната, може да бъде наложена глоба в размер на 617 турски лири.

Представителят на централните власти в провинция Истанбул обаче не е предоставил правно основание за решението, смятат адвокати. В Турция няма закон, който изрично да забранява консумацията на алкохол на обществени места. Единствената приложима разпоредба е чл. 35 от Закона за нарушенията, който предвижда глоби за "лица, които нарушават спокойствието на другите под въздействието на алкохол". Адвокати искат съдът да спре забраната, заявявайки, че то нарушава конституцията на страната и европейските конвенции, пише сайтът Balkan Insight.

Това решение е последната от поредицата мерки, предприети от правителството за ограничаване на консумацията на алкохол в Турция.

През последните 10 години съществуваше забрана за продажба на алкохолни напитки в магазините за алкохол след 22:00 часа. По-рано тази година правителството увеличи минималната санкция за нарушаване на тази разпоредба на 215 000 лири, а максималната санкция - на 1 милион лири (8 500-34 000 евро).

През последните години акцизите върху алкохолните напитки също бяха значително повишени. Над 60% от цената на дребно на високоалкохолните напитки като водка и джин се състои от данъци; за бирата те са приблизително 55%.

Рекламирането на алкохолни напитки по витрините на магазините също е незаконно в Турция.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Истанбул, забрана, алкохол

Още по темата