Медия без
политическа реклама

Иран заплаши всички посолства на Израел по света

Техеран готви отмъщение за консулството си, сринато в Дамаск

07 Апр. 2024
Иран погреба в петък седмината военни, убити в консулството в Дамаск
ЕПА/БГНЕС
Иран погреба в петък седмината военни, убити в консулството в Дамаск

Съветник на върховния лидер на Иран предупреди днес, че израелските посолства "вече не са в безопасност", след като удар в Сирия, за който Техеран обвини Израел, уби седем членове на Революционната гвардия.

„Посолствата на ционисткия режим вече не са в безопасност“, каза Яхя Рахим Сафави, старши съветник на аятолах Али Хаменей, цитиран от агенция ИСНА и БГНЕС. Техеран се зарече да отмъсти за въздушния удар срещу Дамаск в понеделник, който изравни с земята сградата на иранското консулство. Там бяха убити седмина членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, включително двама генерали. „Фронтът на съпротивата е готов; какъв ще бъде (отговорът) трябва да изчакаме“, каза Сафави, отбелязвайки, че „изправянето срещу този брутален режим е законно и легитимно право“. Той също така отбеляза, че множество израелски посолства в региона "са били затворени".

Атаката от понеделник, която уби 16 души, е петата срещу цели в Сирия за една седмица. Сред загиналите бяха генералите Мохамад Реза Захеди и Мохамад Хади Хаджи Рахими, които бяха старши командири в силите Кудс, подразделение за външни операции. 63-годишният Захеди е заемал няколко командни поста през 40-годишната си кариера. Той бе най-високопоставеният ирански военен,  убит след гибелта на началника на силите Кудс генерал Касем Солеймани, загинал при ракетна атака на САЩ през 2020 г. срещу летището в Багдад

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, Иран