Медия без
политическа реклама

Иран разработи хиперзвукова ракета

10 Ноем. 2022
БГНЕС

Иран е разработил хиперзвукова ракета с възможности да преодоляване на системите за противовъздушна отбрана, заяви днес ген. Амирали Хаджизаде - ръководителят на аерокосмическото звено на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, предаде БНР, цитирайки АФП.

"Хиперзвуковата ракета е разработена като противодействие на щитовете за противовъздушна отбрана", казал той, цитиран от иранската агенция Фарс. "Тя ще може да преодолее всички системи за противовъздушна отбрана."

"Тази ракета има висока скорост и може да маневрира в и извън атмосферата. Тя ще бъде насочвана към усъвършенствани противоракетни системи на врага и представлява голям генерационен скок в ракетната област", казал още ген. Хаджизаде.

Хиперзвуковите ракети достигат скорост поне пет пъти тази на звука и се движат по сложна траектория, което прави трудно прехващането им, посочва Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че досега Иран не е съобщавал за тестване на такава ракета.

В края на миналата седмица ирански държавни медии съобщиха за успешен тест на нова космическа ракета за извеждане на сателити в орбита.

Ракетата "Гаем 100" е първата иранска тристепенна космическа ракета и тя ще може да извежда сателити с тегло 80 килограма в орбити на височина 500 километра над земната повърхност, предаде ИРНА.

Вашингтон се опасява, че същата технология, с която се извеждат спътници в орбита, би могла да бъде използвана за изстрелване на ядрени бойни глави. Техеран редовно отрича да има подобни намерения, посочва Ройтерс.

С резолюция на ООН от 2015 г. Иран бе призован да се въздържа в продължение на до 8 години от работа по балистични ракети, предназначени за доставка на ядрени оръжия. Иран твърди, че никога не е възнамерявал да разработва ядрени оръжия и следователно резолюцията не се отнася за неговите балистични ракети, които Техеран описва като важно средство за възпиране и отвръщане на удар.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата