facebook
twitter

Чужбина

Иран пак обогатява уран

317
EПА/БГНЕС
Инспектор от МААЕ поставя пломба на съоръжение в ядрения център Натанц преди споразумението за прекратяване на ядрената програма на Техеран.

Иран вече не спазва част от ангажиментите по ядрената си програма, които пое със споразумението JCPOA от 2015 г., съобщи агенция Тасним, като се позовава на източник от Организацията за атомна енергия на Иран. Четирикратно е увеличена вече степента на обогатяване на нискообогатен уран в ядрения център Натанц, съобщават служители от централата. Според споразумението Иран има право да произвежда нискообогатен уран с ограничение до 300 кг и до равнище на обогатяване от 3.67 процента. Количествата над това ограничение трябва да бъдат изпращани за складиране или за продажба в чужбина. Преди сделката Иран обогатяваше уран до 20 процента.

На 8 май президентът Рохани обяви, че настоява останалите страни по споразумението да въздействат на САЩ да отменят санкциите срещу Техеран, наложени отново след едноличното решение на президента Доналд Тръмп да изведе САЩ от JCPOA. Тогава Рохани предупреди, че Иран също ще спре да изпълнява ангажиментите си. 

 

Ключови думи:

Иран, уран
Все още няма коментари

Още

Москва предупреди Вашингтон да не провокира Иран

19.06.2019

732 2
САЩ не изключват и военна интервенция в Иран

18.06.2019

153 3
Русия призовава САЩ да не обвиняват голословно Иран

17.06.2019

1526 30

Влез или се регистрирай за да коментираш

×