Quantcast

Медия без
политическа реклама

Глобална зелена сделка може да спре климатичната криза

19 Юли 2021
Снимка EPA/BGNES

Хората се нуждаят от глобална зелена сделка, която да се справи с климатичната криза, докато светът се възстановява от пандемията от Covid-19, заяви група политици от Великобритания, Европа и развиващите се страни, предаде ''Гаридън''. Изказването им е по повод проливните дъждове и образувалите се след това наводнения, които отнеха живота на стотици хора в Централна Европа и унищожиха хиляди домове.

Глобалният алианс за Зелена сделка приканва законодатели от всички страни да работят заедно по политики, които биха осигурили справедлив преход към зелена икономика преди преговорите на ООН за климата в Глазгоу през ноември тази година. Алиансът, в които участват 19 страни, иска правителствата да въведат мерки, които биха стимулирали зелената икономика, както и да си сътрудничат за глобалния достъп до ваксини срещу Covid и преструктуриране на дълга за най-бедните страни в света.

Много правителства обещават да възстановят икономиките си до нивата от преди пандемията, но малко страни инвестират в нова инфраструктура, която да се бори с измененията в климата. Неотдавнашно проучване на организацията Vivid Economics установи, че само около една десета от 17-те милиона долара, изразходвани в световен мащаб за спасяване на пострадали икономики, е за проекти, които да намалят вредните емисии или да възстановят природата. В същото време повече от 3 трлн. долара се влагат във въглищната индустрия и изкопаемите горива, които вредят на околната среда.

Правителствата трябва да засилят регулирането на тези индустрии, за да се справят с климатичната криза, призова бившият шеф на Bank of England Марк Карни. Според него няма как всяка страна сама да намали вредните емисии.

Карни, който напусна Bank of England миналата година, сега е една от най-влиятелните фигури, работещи по Cop26 -  преговорите за климата на ООН, които ще се проведат в Глазгоу през ноември. Той е пратеник на ООН за изменението на климата и финансов съветник на Борис Джонсън за климата. Според Карни, за да постигне светът своите климатични цели, правителствата ще трябва да принудят индустриите да следват ясни правила за всичко - от производството на енергия до строителството и транспорта, и да определят цени за вредните емисии, които ще насочат инвестициите към зелени решения и ще спрат бизнеса с изкопаеми горива.

Още по темата