Quantcast
Френската прокуратура разследва предизборните кампании на Макрон | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Френската прокуратура разследва предизборните кампании на Макрон

Проверява се дали президентът е използвал незаконно услугите на американската консултантска фирма
416
 EPA/BGNES
Еманюел Макрон

Френското правосъдие започва разследване на предизборните кампании на президента Еманюел Макрон от 2017 г. и 2022 г., предаде БТА. Прокурори от Париж обявиха вчера, че ще проучват въпроса дали той е използвал незаконно услугите на американската консултантска фирма "Маккинзи", която се разследва за данъчни нарушения във Франция от края на март.

Според доклад до френския Сенат от средата на същия месец, "Маккинзи" не са плащали данъци в страната за последните десет години. Базираната в САЩ компания настоява, че е действала в рамките на закона.

Случаят привлече вниманието преди тазгодишните президентски избори, довели до преизбирането на Макрон на 5 май, след като стана ясно, че държавните разходи за външни консултанти са се увеличили значително през първия мандат на президента. Разследването на кампаниите на Макрон е основано на съмнения за неправилно управление на сметките за тяхното организиране, както и на твърдения за подбуждане и подпомагане на преимуществено положение. Прокурорите ще проверят дали Макрон е описал всички консултантски услуги, извършени от "Маккинзи" във финансовите документи от кампанията.

Разходите за предизборни кампании във Франция имат допустим лимит с цел равнопоставеност между кандидатите. Освен това обект на разследването ще бъде дали "Маккинзи" са получавали преимущество от правителството при възлагане на консултантски договори и има ли случаи, когато това да е водило до насрещно облагодетелстване от Макрон и неговия екип.

Още

Шефът на следствието получи правото да разследва главния прокурор

26.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7427
Макрон и Шолц искат пак да си говорят с Путин

29.01.2023

3632
Съдът откри и прокурорска вина за шесторното убийство в Нови Искър

24.01.2023

3176