facebook
twitter

Чужбина

Фон дер Лайен обеща дарове на всички в Европарламента

Германката заложи на уверението, че е пламенна проевропейка
387
 ЕПА/БГНЕС
Урсула фон дер Лайен обеща всичко на всеки в пленарната зала на Европарламента.

Всички проевропейски групи в Европарламента чуха вчера обещания, които очакваха от кандидатката за председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, за да гласуват за нея. Тя се постара най-много да се хареса на групата на Зелените, която начело със сънародничката й от Германия Ска Келер заяви още преди изслушването й в Страсбург, че няма да я подкрепи. Също така Фон дер Лайюен се постара да се хареса на депутатите социалисти и либерали, които нямаха единна позиция дали да я изберат. Като произлизаща от групата на християндемократите тя смяташе, че няма защо да ги агитира и затова речта й бе издържана предимно в стила на лявата фразеология.

Фон дер Лайен призова всички държави в ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция, обеща равнопоставеност на половете в Комисията и справедливо данъчно облагане на големите корпорации. Необходими са смели стъпки за намаляване на вредните газове с 50-55 на сто до 2050 г., каза тя. За тази цел са необходими един трилион евро инвестиции в следващото десетилетие и във връзка с това предложи въвеждането на данък върху отделянето на въглероден двуокис.

Като жест към евродепутатите и извинение, че не е номинирана според правилата на водещите кандидати, посочени от политическите семейства, тя обеща, че ще работи за предоставяне на законодателна инициатива на Европарламента (каквато в момента има само Еврокомисията), за въвеждане на общи европейски листи и за недопускане повече на изключения от системата на водещите кандидати.

Като увери, че е пламенна проевропейка, Фон дер Лайен акцентира на върховенството на закона в ЕС. Тя обеща, че ЕК ще поднови писането на доклади за всяка страна. Тази практика бе въведена от комисията на Жозе Барозу през 2014 г. чрез първия общ антикорупционен доклад за целия ЕС, но наследникът му Жан-Клод Юнкер я отмени точно когато трябваше да излезе вторият доклад през 2016 г.

ОТ БЪЛГАРСКИ ЪГЪЛ

Българските евродепутати нямаха единна позиция за кандидатката. Иво Христов (БСП) каза: "Тя обеща щедро всекиму това, което очакваше, но не обясни ясно механизмите, по които ще удовлетвори тези обещания. Подкрепата й за Истанбулската конвенция е една от причините да не й дам своя глас". Ангел Джамбазки (ВМРО): "Виждаме, че тук се обещава всичко на всеки".

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Оставането на Борисов на власт много зависи от Европа

30.07.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

13578 21
Елена Йончева: Крахът на правовия ред у нас стигна до европарламента

16.07.2020

4390 25
Псевдодиктаторът Борисов се страхува от парламента

21.04.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9306 24

Коментари

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Фон дер Лайен призова всички държави в ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция

Как не, казали сме "Йок!" веднъж, значи "Нема, та нема!" 

Хаджи Генчо-A

"Фон дер Лайен обеща дарове на всички"

___________________________

За нас, дарът ще е Истанбулската КонФекция !

Да ни е честита фон ЛАй...

Голямо щестие ни очаква след ишиасните болежки.

тошогошев

А колко смята да направи минималната заплата 

Влез или се регистрирай за да коментираш