Медия без
политическа реклама

Финландия е с една крачка по-близо до НАТО

8 от 10 партии в парламента се обявиха за влизане в пакта

21 Апр. 2022
HS.FI
Против членството на страната в НАТО ще гласуват само 12 депутата от финландския парламент.

Финландия е с една крачка по близо до НАТО, показва проучване на нагласите в местния парламент по въпроса за гласуване "за" членството в Североатлантическия алианс, публикувано от вестник Helsingin Sanomat. Самото гласуване ще бъде на 27 април.

По думите на лидера на социалдемократите Антти Линдман, действията на Русия са подтикнали Финландия към членство в Алианса. Осем от общо десет парламентарно представени партии ще гласуват "за" идеята за членство в НАТО. Ще се въздържат левите, които искат "по-широка дискусия". Социалдемократите на премиера Сана Марин отказаха да споменат НАТО в изказванията си, но въпреки това изразиха подкрепа за идеята за военен съюз. От своя страна Марин, каза: „Финландия е близък партньор на НАТО, но поддържа режим на необвързани във военно отношение. Сега обаче отбраната и сигурността на страната се нуждаят от укрепване и решението дали да се кандидатства за членство в НАТО може да бъде взето до седмици“.

Министърът на външните работи Пекка Хаависто подчерта по време на дебатите, че Финландия и Швеция са взели решение за членство в НАТО едновременно. Очаква се, че формализирането на желанието за членство на двете страни да стане още в началото на лятото.

Финландия, която някога е била автономно княжество в рамките на Руската империя, има граница с РФ с дължина от около 1300 км.