facebook
twitter

Чужбина

Европейците ще плащат за здраве при Брекзит без сделка

Лондон предвижда изключение само за гражданите на ЕС, които докажат, че имат право на безплатно лечение
1 233
 ЕПА/БГНЕС
Гражданите на ЕС, които законно живеят във Великобритания, в деня на Брекзит без сделка ще могат да продължат да използват услугите на Националната здравна каса, след като покажат документи за законно пребиваване.

Гражданите на държавите - членки на ЕС, които живеят във Великобритания, ще трябва да доказват, че имат право на безплатни здравни услуги от Националната здравна каса в деня, в който страната излезе от ЕС без споразумение. Това става ясно от разпратени от правителството инструкции до болниците, цитирани от електронното издание "Политико". Документът информира лечебните заведения и организации, работещи с касата, че ще трябва да бъдат готови да проверяват дали пациенти от страните от ЕС имат право на безплатни здравни грижи от 1 ноември при Брекзит без сделка.

Хора, които са се преместили или посещават Обединеното кралство, ще трябва да бъдат таксувани за извършени манипулации, ако няма специално споразумение с тяхната родина. "Гражданите от ЕС, които законно живеят във Великобритания, в деня на Брекзит ще могат да продължат да използват услугите на Националната здравна каса, след като покажат документи за законно пребиваване", обяснява говорител на Министерството на здравеопазването. Около 1 млн. от общо 3 млн. европейци, пребиваващи на Острова, са се регистрирали за получаване на статут за уседналост, за който могат да подават документи до декември 2020 г.  Хората без такъв статут ще трябва да доказват, че имат право на безплатна грижа. Болничните заведения трябва да правят проверки - къде е роден пациентът и ако не е, дали е живял достатъчно дълго на Острова, за да има право на безплатни здравни грижи. 

Междувременно лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин обяви, че планира да внесе вот на недоверие срещу правителството на премиера Борис Джонсън, за да спре "пагубен Брекзит без споразумение", съобщиха медиите на Острова. Той изразява намерението си в писмо до ръководителите на други политически партии и водещи депутати, тъй като правителството "няма мандат за Брекзит без споразумение". Корбин щял да внесе вот на недоверие "в първия възможен момент, когато сме сигурни в успеха му". При успех на вота на недоверие той изразява надежда да бъде служебен премиер за ограничен период, за да предотврати Брекзит без споразумение. Ако стане премиер, Корбин се ангажира да насрочи общи избори и за удължаване на срока на Член 50 от Договора на ЕС, който се отнася за членството в ЕС. Премиерът Борис Джонсън обеща Великобритания да излезе от ЕС на 31 октомври, независимо дали има, или не споразумение с Брюксел.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пандемията е затруднила достъпа до лечение за 15% от българите

01.06.2020

257 2
Доплащането за здраве ще падне на 30%, но след 10 г.

27.05.2020

226
Проблемът с връщане на пари от болници бил "развален телефон"

19.05.2020

410 1

Коментари

Дагоев

Има лесно. Теглят си здравните вноски и се лукуват при истински лечебни заведения в Европа.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×