Медия без
политическа реклама

Еврокомисията подготвя алтернативна помощ за Украйна

06 Яну. 2024Обновена
Урсула фон дер Лайен и Александър де Кро. От 1 януари Белгия председателства ЕС
EPA/BGNES
Урсула фон дер Лайен и Александър де Кро. От 1 януари Белгия председателства ЕС

Европейската комисия ще предложи възможности Украйна да получи европейски средства и без общо решение на 27-те страни от ЕС. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александер де Кро по повод началото на белгийското председателство на Съвета на ЕС, съобщи БТА от Брюксел. 

Алтернативната помощ за Украйна ще се наложи, ако по време на срещата на върха на 1 февруари страните от ЕС не успеят да одобрят 4-годишна програма за подкрепа на Украйна на стойност 50 млрд. евро. "На 25 декември преведохме 1,5 милиарда евро на Украйна, последният транш от нашите 18 милиарда евро програма за 2023 година. Така Киев има средства за началото на тази година“, каза шефката на ЕК, цитирана от УНИАН.

Двамата отбелязаха, че целта е да се постигне общо европейско решение за промени в бюджета на ЕС, с които средствата за Киев да бъдат осигурени, но е важно да има и резервен вариант. През декември Европейският съвет не можа да постигне единодушие по този въпрос заради съпротивата на Унгария.

Най-стратегическият приоритет на белгийското председателство е подкрепата за Украйна, отбеляза Фон дер Лайен. ЕК ще предложи на Съвета на ЕС оперативно решение за споразумение по помощта за Киев. Белгия ще има задачата да прокара това решение възможно най-бързо, добави тя. По нейните думи е необходимо преговорите по промените в европейския бюджет до 2027 г. да приключат до края на юни.

Ще предложим преоценка на някои европейски политики в следващите месеци, свързани с бъдещото разширяване на ЕС, добави председателят на комисията. Фон дер Лайен отбеляза, че Белгия има изключителна роля в европейската история и изрази надежда председателството да покаже състезателния дух на световноизвестните белгийски колоездачи, за да се придвижи по-бързо във финалния спринт преди изборите за евродепутати по-късно тази година.

Европейците очакват от ЕС да ги защити, да подобри благосъстоянието им и да подготви общото им бъдеще, посочи Де Кро. Общото бъдеще на Европа включва присъединяването на Украйна, това е най-добрата гаранция за бъдещата стабилност, допълни той. Преди ЕС да се разшири, трябва да се подобри. ЕС трябва да може да взима решения по-бързо, като запазва единството, трябва да използва по-ефективно ресурсите, с които разполага, заяви белгийският премиер.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата