Quantcast
ЕС удължи санкциите срещу Турция с още 1 г. | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕС удължи санкциите срещу Турция с още 1 г.

233
 Туитър

Европейският съюз удължи санкциите срещу Турция с една година заради незаконнната ѝ дейност в Средиземно море и заплаши да въведе нови ограничителни мерки срещу Анкара.

„Днес Съветът на ЕС реши да удължи с 1 г., до 12 ноември 2021 г., съществуващия режим на ограничителни мерки в отговор на неразрешените дейности на Турция за сондажи в Източното Средиземноморие. ЕС си запазва правото да въвежда ограничителни мерки срещу лица или организации, отговорни за или участващи в незаконните сондажи в Източното Средиземноморие", се посочва в изявление на Съвета на ЕС.

Съветът припомня, че в момента в черния списък има двама турски граждани. Те имат наложена забрана да пътуват до страните от ЕС, а активите им са замразени. Освен това на физически и юридически лица от ЕС е забранено да предоставят средства на лицата в списъка.

Европейският съюз наложи санкции срещу Турция през юли 2019 г. заради сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър. Освен това въведе финансови ограничителни мерки срещу Анкара, намалявайки размера на помощта за Турция за 2020 г. (субсидии, предвидени за периода на преговорите за присъединяване към ЕС), и прикани Европейската инвестиционна банка да преразгледа своите дейности по кредитиране в Турция, по-специално по отношение на кредитирането срещу държавно обезпечение.

През 2011 г., в изключителната икономическа зона на Кипър, американската компания „Noble Energy“ откри находището "Афродита", чийто запаси се оценяват на около 140 млрд.куб.м.

Оттогава Анкара е изпращала кораби край Кипър многократно. Турция, която не признава Република Кипър от 1963 г., оспорва границите на своята икономическа зона и заявява, че няма да позволи геоложки проучвания край бреговете на острова без съгласието на кипърската турска общност. Според Анкара турските сондажни кораби, придружени от военни кораби, са в зоната на газовото поле въз основа на лицензи, издадени от Севернокиърската турска република, която обаче е официално призната само от Анкара.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Възобновена е работата по Северен поток 2 и в датски води

25.01.2021

Обновена

3032 71
Китай наложи санкции на 28 американци, включително Майк Помпео

20.01.2021

3287 21
САЩ рязко разшириха директните санкции срещу Северен поток-2

19.01.2021

Обновена

9819 115

Коментари

Boris65

Кошмар. Рублата и лирата умряха Турция и Русия фалираха, гладни бунтове в Анкара , Петербург, Москва, Истамбул, Измир и Омск.  От къде ще си купуваме стоки и кого ще обслужваме по курорти и ресторанти ? 

Влез или се регистрирай за да коментираш