facebook
twitter

Чужбина

ЕС отново поряза Скопие и Тирана за еврочленство

Съпротивата на Германия и кризата в Албания са в основата на решението
762
EПА/БГНЕС
Външните министри на Италия Енцо Миланези (вляво) и на Холандия Стеф Блок разговарят по време на състоялия се в Люксембург Съвет на ЕС по общи въпроси, на който беше решено да се отложат преговорите за еврочленство с Албания и Северна Македония.

ЕС отлага началото на преговори за еврочленство със Северна Македония и Албания най-рано за октомври, предадоха информационните агенции. Това решение беше взето в Люксембург от Съвета на ЕС, в който взеха участие министрите на външните работи и по европейските въпроси на страните членки. В заключенията от заседанието е записано, че "заради ограниченото време и важността на въпроса Съветът ще обсъди отново темата, за да се постигне ясно и съдържателно решение възможно най-скоро и не по-късно от октомври" тази година. Не се предвижда разделянето на Северна Македония и Албания в преговорния процес, въпреки че преди дни холандският парламент се обяви само срещу стартиране на преговори с Тирана.

Съветът на ЕС не успя да постигне единодушие, за да определи дата за начало на преговорите със Северна Македония и Албания. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изрази увереност, че решение ще бъде взето през октомври. Според него съпротивата на Германия е била основната причина за липсата на решение. Хан подчерта също, че вътрешнополитическата криза в Албания също е повлияла. В края на май ЕК обяви, че двете държави са постигнали значителен напредък, и препоръча стартиране на преговори. Няколко държави членки, сред които Франция, Холандия и Германия, обаче обявиха, че засега не могат да подкрепят препоръките на ЕК. Позицията на България и още 12 други държави е, че преговорите трябва да започнат веднага. "Силно подкрепяме разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани", заяви вчера българският министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя подчерта, че в решението на Съвета на ЕС  са отразени българските искания за изричен текст, който приветства договора от Преспа и договора за добросъседство като безпрецедентните и добри примери за региона.

ПОЗИЦИЯ

Статуквото на Балканите не може да се запази, написа в Туитър американският посланик в Сърбия Кайл Скот, цитиран от местния в. "Политика". „Всички губят от застоя в преговорите между Белград и Прищина. Тези, които вярват, че ще се появят по-добри условия, когато ще преговарят за по-благоприятно споразумение, трябва да знаят, че няма по-добър момент от този“, е позицията на Скот.

Все още няма коментари

Още

За три години ЕС е върнал 11 500 мигранти в родината им

14.09.2019

222 3
ЕС обсъжда въвеждането на нови зелени данъци

13.09.2019

990 5
Унгария се готви да прати дипломат в Дамаск

11.09.2019

1097 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×