Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС обвини Русия в кибератаки преди изборите в Германия

24 Септ. 2021
Pixabay

Европейската комисия обвини Русия, че се опитва да се намеси в европейските демократични процеси само дни преди парламентарните избори в Германия, предаде Си Ен Ен.

В изявление върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви: ''Държавите-членки на ЕС наблюдават кибер атаки, обединени под името Ghostwriter, зад които стои руската държава. Подобни дейности са неприемливи, тъй като се стремят да застрашат нашата почтеност и сигурност, демократичните ценности и принципи, и основното функциониране на демокрацията'', се добавя в изявлението.

Обвиненията идват преди изборите в неделя, на които германците ще изберат наследник на канцлера Ангела Меркел, която се оттегля от поста след 16 години работа.

Според ЕС атаките са насочени срещу ''членове на парламента, държавни служители, политици и журналисти в ЕС чрез достъп до компютърни системи, лични акаунти и кражба на данни''. Германски политици и официални лица са били обект на руската престъпна кибер дейност, заяви представител на ЕС пред Си Ен Ен.

Още по темата