Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган бил при Путин за още оръжие

30 Септ. 2021
Анадолска агенция
Ердоган даде брифинг в самолета пред журналистите, които го съпровождаха в Сочи

Турският президент Реджеп Ердоган обсъдил задълбочаването на сътрудничеството в отбранителната индустрия с Русия по време на разговори с колегата си Владимир Путин тази седмица, стана ясно от негов брифинг пред съпровождащите го турски журналисти, предаде БГНЕС.

Ердоган и Путин проведоха първите си разговори лице в лице от 18 месеца в черноморския курорт Сочи в сряда, като сирийският конфликт бе на първо място в дневния ред. Ердоган направи само неясно формулирани коментари относно разговорите за Северозападна Сирия, където сирийската армия и руските сили засилиха въздушните удари през последните седмици.

„Имахме възможност да обсъдим какви стъпки можем да предприемем по отношение на самолетните двигатели, военните самолети“, каза турският лидер пред журналисти при завръщането си в Турция.

"Друга област, в която можем да предприемем няколко стъпки заедно, е изграждането на кораби. С божията помощ ще предприемем съвместни стъпки дори по отношение на подводници", добави той, цитиран от телевизия NTV.

Двамата президенти са говорили и за сътрудничеството между Турция и Русия в космоса, каза Ердоган.

Ердоган каза също, че предлага Турция и Русия да работят заедно за изграждането на още две атомни електроцентрали, по които руската страна се съгласи да си сътрудничи.

Неговите коментари ще предизвикат напрежение на Запад и особено в САЩ, след като Вашингтон наложи санкции на Турция миналата година заради закупуването на руската система за противовъздушна отбрана С-400 за милиарди долари. САЩ също изключиха Турция от програмата Ф-35, по която западните съюзници произвеждат части от изтребители от следващо поколение и гарантират правата им за закупуванe.Очакваше се Анкара да се сдобие със 100 от стелт изтребителите, а в строителството са участвали множество турски доставчици. Ердоган потвърди ангажимента на Турция към С-400, като обеща, че Анкара "няма да отстъпи крачка" от покупката, но призова САЩ или да даде самолетите, които Турция е поръчала, или да върне плащането от 1,4 милиарда долара.