Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕП се обяви за нова отсрочка на Брекзит

Невъзможно е Великобритания да излезе от ЕС, без да е договорена предпазна мярка за ирландската граница, заяви председателят Сасоли

13 Септ. 2019
ЕПА/БГНЕС
Билборд с надпис "Пригответе се за Брекзит" е поставен на лондонската гара "Стратфорд". Британското правителство стартира информационна кампания, с която призовава населението да се подготви за последствията от напускането на ЕС, което е планирано за 31 октомври.

Европарламентът е готов да подкрепи ново отлагане на Брекзит и следващата седмица ще бъде приета резолюция за това, заяви председателят на ЕП Давид Сасоли на пресконференция в Брюксел, цитиран от информационните агенции. ЕП е готов да подкрепи отсрочка, ако тя води до промяна - избягване на раздяла без сделка, или свикване на нов референдум. Целта на резолюцията е да се демонстрира европейското единство по темата. Според Сасоли е невъзможно Великобритания да напусне с договор, в който не е залегнала предпазна мярка за ирландската граница. Той каза, че има предложение преговарящите да се върнат към първоначалното виждане - мярката да бъде прилагана само по отношение на Северна Ирландия и само ако се наложи.

"В ЕС има различия по много въпроси, но по темата за Брекзит има единство. ЕП е на мнение, че европейската цел е постигането на раздяла със споразумение. Договорената сделка е възможно най-добрата от наша гледна точка. Споразумение без предпазна мярка за Ирландия не може да има", категоричен бе шефът на ЕП Сасоли. И подчерта, че ЕП е готов да разгледа всяко предложение на британската страна и не изключва нито една възможност. "Ако бъдат предложени решения, ще се обсъдят, ако съвпадат с насоките на ЕС".  ЕП също така няма да подкрепи споразумение, което не отразява правата на европейците и британските задължения към бюджета на ЕС. Според Сасоли досега Великобритания не е предложила алтернативи, приложими от правна гледна точка. Той заяви, че в резолюцията ще пише, че ако се стигне до раздяла без сделка, отговорността ще бъде изцяло на Лондон. ЕП също така няма да подкрепи споразумение, което не отразява правата на европейците и британските задължения към бюджета на ЕС, каза още Давид Сасоли.

Говорител на ЕК вчера съобщи, че Лондон е внесъл предложения в преговорите, свързани с митниците и движението на стоки. Преговорните екипи днес щели да се срещнат.

Междувременно под натиск на британските депутати правителството официално публикува плана си за най-лошия възможен сценарий при Брекзит без сделка, съобщиха медиите на Острова. Той вече беше разгласен от в. "Сънди таймс" през август. Документът, наречен „Операция Йелоухамър“, предупреждава за очакван хаос и дефицит на лекарства и храни, ако на 31 октомври Великобритания напусне ЕС без споразумение. Не се изключва възможността и за избухването на масови безредици. Проблеми се очакват в различни сфери - влошено водоснабдяване, улични безредици, затруднен трафик, труден достъп до Гибралтар, твърда граница с Република Ирландия, евентуални сблъсъци по море между британски риболовци и техни колеги от ЕС. Планът включва мерки и действия, които правителството ще предприеме, за да се предотврати хаосът след Брекзит.

РЕШЕНИЕ 

Брекзит без сделка няма да противоречи на разпоредбите на т.нар. Споразумение от Разпети петък, известно още и като Белфасткото споразумение от 1998 г., реши  Върховният съд в Белфаст, цитиран от агенциите. Той се произнесе по три жалби. Върховните магистрати също така са на мнение, че решението на премиера Борис Джонсън за разпускане на британския парламент е законно.

 

Още по темата