facebook
twitter

Чужбина

ЕП се обяви за нова отсрочка на Брекзит

Невъзможно е Великобритания да излезе от ЕС, без да е договорена предпазна мярка за ирландската граница, заяви председателят Сасоли
679
 ЕПА/БГНЕС
Билборд с надпис "Пригответе се за Брекзит" е поставен на лондонската гара "Стратфорд". Британското правителство стартира информационна кампания, с която призовава населението да се подготви за последствията от напускането на ЕС, което е планирано за 31 октомври.

Европарламентът е готов да подкрепи ново отлагане на Брекзит и следващата седмица ще бъде приета резолюция за това, заяви председателят на ЕП Давид Сасоли на пресконференция в Брюксел, цитиран от информационните агенции. ЕП е готов да подкрепи отсрочка, ако тя води до промяна - избягване на раздяла без сделка, или свикване на нов референдум. Целта на резолюцията е да се демонстрира европейското единство по темата. Според Сасоли е невъзможно Великобритания да напусне с договор, в който не е залегнала предпазна мярка за ирландската граница. Той каза, че има предложение преговарящите да се върнат към първоначалното виждане - мярката да бъде прилагана само по отношение на Северна Ирландия и само ако се наложи.

"В ЕС има различия по много въпроси, но по темата за Брекзит има единство. ЕП е на мнение, че европейската цел е постигането на раздяла със споразумение. Договорената сделка е възможно най-добрата от наша гледна точка. Споразумение без предпазна мярка за Ирландия не може да има", категоричен бе шефът на ЕП Сасоли. И подчерта, че ЕП е готов да разгледа всяко предложение на британската страна и не изключва нито една възможност. "Ако бъдат предложени решения, ще се обсъдят, ако съвпадат с насоките на ЕС".  ЕП също така няма да подкрепи споразумение, което не отразява правата на европейците и британските задължения към бюджета на ЕС. Според Сасоли досега Великобритания не е предложила алтернативи, приложими от правна гледна точка. Той заяви, че в резолюцията ще пише, че ако се стигне до раздяла без сделка, отговорността ще бъде изцяло на Лондон. ЕП също така няма да подкрепи споразумение, което не отразява правата на европейците и британските задължения към бюджета на ЕС, каза още Давид Сасоли.

Говорител на ЕК вчера съобщи, че Лондон е внесъл предложения в преговорите, свързани с митниците и движението на стоки. Преговорните екипи днес щели да се срещнат.

Междувременно под натиск на британските депутати правителството официално публикува плана си за най-лошия възможен сценарий при Брекзит без сделка, съобщиха медиите на Острова. Той вече беше разгласен от в. "Сънди таймс" през август. Документът, наречен „Операция Йелоухамър“, предупреждава за очакван хаос и дефицит на лекарства и храни, ако на 31 октомври Великобритания напусне ЕС без споразумение. Не се изключва възможността и за избухването на масови безредици. Проблеми се очакват в различни сфери - влошено водоснабдяване, улични безредици, затруднен трафик, труден достъп до Гибралтар, твърда граница с Република Ирландия, евентуални сблъсъци по море между британски риболовци и техни колеги от ЕС. Планът включва мерки и действия, които правителството ще предприеме, за да се предотврати хаосът след Брекзит.

РЕШЕНИЕ 

Брекзит без сделка няма да противоречи на разпоредбите на т.нар. Споразумение от Разпети петък, известно още и като Белфасткото споразумение от 1998 г., реши  Върховният съд в Белфаст, цитиран от агенциите. Той се произнесе по три жалби. Върховните магистрати също така са на мнение, че решението на премиера Борис Джонсън за разпускане на британския парламент е законно.

 

Все още няма коментари

Още

Камера вече снима с 12К резолюция

08.08.2020

692
Оставането на Борисов на власт много зависи от Европа

30.07.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

13579 21
Европарламентът гласува срещу "сделката" за бюджета на ЕС

23.07.2020

16169 24

Влез или се регистрирай за да коментираш