Quantcast
ЕК призова Шенген да се отвори за България, Румъния и Хърватия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕК призова Шенген да се отвори за България, Румъния и Хърватия

Комисията по външна политика в НС одобри декларация за волята на страната ни за присъединяване
Обновена
1 024
 БНР
Председателят на парламентарната комисия по външна политика Екатерина Захариева разговаря с един от членовете - депутата от ПП Даниел Лорер, след края на днешното заседание.

Европейската комисия призова днес Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство, се посочва в съобщение на комисията цитирано от БТА. Съветът на министрите на правосъдието и на вътрешните работи, който ще заседава на 8-9 декември, ще се произнесе дали и трите държави са годни за членство в зоната без вътрешни граници. Нидерландия засега е скептична за приемането на България и Румъния.

ЕК уточнява, че днес еврокомисарите са били запознати с оценка на значителните постижения на трите държави в прилагането на правилата за Шенген. В продължение на години тези държави допринасят значително за добрата работа на Шенгенското пространство, включително при пандемията и наскоро, откакто са изправени пред последиците от войната в Украйна, се посочва в съобщението. Макар трите държави да са обвързани отчасти с правилата за Шенген, проверките по границите с другите страни от ЕС са запазени, отчита комисията. Пълното присъединяване към Шенгенското пространство е изискване за тези държави и следователно трябва да им бъде разрешено да се присъединят, щом изпълняват условията, се посочва в съобщението.

Комисията настоява, че разширяването на Шенген ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество. Според оценката премахването на граничните проверки ще спести време и ще улесни хората и бизнеса.

България е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение и систематични гранични проверки. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет чрез международното полицейско сътрудничество, включително с Европол. Шенгенската информационна система е добре изградена. България показа, че разполага с необходимите структури, които да гарантират спазването на основните права, като осигурява достъп до международна закрила и спазва забраната за отблъскване на мигранти, се допълва в становището на ЕК.

Румъния също е поощрена за граничната охрана, борбата с незаконната миграция и трафика на хора.

България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка по Шенген през 2011 г., Съветът на ЕС призна завършването на процеса на оценка в две отделни заключения, но не е взето решение за премахване на вътрешните граници повече от 11 години, отчита комисията. Предвид времето, изминало от 2011 г., както и с оглед укрепване на взаимното доверие и като се отчитат промените в шенгенските правила от 2011 г. насам, България и Румъния направиха съвместно изявление в Съвета на ЕС през март 2022 година. България и Румъния поканиха експерти на доброволни начала, съгласувано с ЕК, за да се запознаят с прилагането на промените, отбелязва комисията.

Отчита се, че новата проверка през октомври тази година е потвърдила, че България и Румъния не само са продължили, но и значително са разширили прилагането на правилата. Двете държави са доказали, че са пример за прилагането на шенгенските правила, заявява ЕК. Изразена е също положителна оценка за Хърватия.

Комисията пояснява, че на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Допълва се, че наскоро Европейският парламент подкрепи приемането на трите държави в Шенген и призова за решение до края на годината.

ДВЕТЕ ПИСТИ ОСТАВАТ

Съветът на ЕС ще прецени как ще се гласува по въпроса за разширяването на Шенген, заяви днес еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция.

Тя поясни, че доколкото й е известно се подготвят две гласувания - едно за България и Румъния, и второ - за Хърватия. Йохансон съобщи, че от вчера в България и Румъния нидерландски представители са предприели допълнителна проверка за готовността за присъединяване. По нейните думи днешната изцяло положителна оценка на ЕК, в която се съдържа призив трите държави да бъдат приети без отлагане, е подкрепена от двамата шведски представители, участвали в общоевропейската проверка у нас и в Румъния през октомври.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ НС

Комисията по външни работи в парламента одобри декларация, с която се потвърждава волята на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство, предаде БНР. Против гласуваха единствено двамата народни представители от "Възраждане" в комисията, останалите 13 присъстващи депутати подкрепиха текстовете, предложени от БСП, с минимална редакция.

Според вносителите от БСП би било много добър сигнал, ако българският парламент излъчи с много голямо мнозинство подкрепа за присъединяването на страната ни към Шенген.

"Повече от 10 години България изпълнява тези критерии. За този период няколко проверки са препотвърждавали тази готовност, включително и една мисия съвсем наскоро", коментира Кристиян Вигенин от левицата.

Министър Николай Милков приветства подхода на депутатите:

"Ние наистина считаме за крайно целесеъобразно да се засилят парламентарните контакти, включително междупартийното сътрудничество, включително и в Европейския парламент с оглед активната позиция на ЕП по темата, а също и предвид факта, че каквито и решения да се вземат оттук нататък - положителни или отрицателни, те задължително ще минат през различните парламенти."

Председателят на външната комисия Екатерина Захариева пък коментира:

"Хубаво би било парламентът да приеме такава декларация предвид факта, че България е изключително нестабилна в политическо отношение през последните две години и ако в парламента политическите сили приемат такава декларация, мисля, че ще бъде важна заявка за политическия ангажимент, който партиите поемат и по отношение на държавите, които продължават да са скептични. Ще трябва да обясняваме преди финалното решение в Съвета."

Още

Зарков към Нидерландия: България дава жертви, защото не е в Шенген

29.11.2022

3150
Обявен е жълт код за опасно време в 9 области

27.11.2022

1605
България и Румъния остават извън Шенген

25.11.2022

Обновена

9243