Медия без
политическа реклама

Депутатите на Борис Джонсън искат да го принудят да подаде оставка

Те ще се опитат да попречат на законодателната програма на правителството

08 Юни 2022
БГНЕС

Депутатите в управляващата във Великобритания Консервативна партия подготвят планове да парализират законодателната дейност на правителството и по този начин да принудят Борис Джонсън да подаде оставка, съобщават британските медии, предава БНР.

 Премиерът оцеля при гласуването на вот на недоверие в понеделник късно вечер.

Някои от 148-те депутати на торите, които с гласуването си в понеделник изразиха недоверие в премиера, смятат да се опитат да попречат на законодателната програма на правителството на Джонсън, като се въздържат от гласуване по ключови законопроекти, както това стана по време на неговата предшественичка Тереза Мей. Те смятат да поставят началото на така наречените от тях "стачки" с проектозакона, позволяващ анулиране на части от Протокола за Северна Ирландия, който се очаква да бъде внесен в близките дни в Камарата на общините. 

Бунтарите са от най-различни крила на Консервативната партия. Това, което ги обедини в конкретния случай, бе поведението на премиера, който, според тях, даде неверни показания в парламента за "Партигейт", но мнозина от тях са недоволни от Джонсън и по други причини като политиката за депортиране в Руанда на търсещи убежище на Острова, приватизирането на Канал 4, увеличението на данъците и т.н.

Много от тях гласуваха против премиера напълно спонтанно, без никой да ги е карал да правят това, и сега те шеговито се наричат "коалиция на хаоса". 

Междувременно все повече висши фигури в Консервативната партия призовават Джонсън да намали данъчното бреме като най-добро решение за справяне с поскъпването на живота. Очаква се в най-скоро време Борис Джонсън и министърът на финансите Риши Сунак да изложат нови планове в тази посока.

Борис Джонсън оцеля в ролята си на премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия. депутати го подкрепиха при тайно гласуване, а 148 бяха против. Това означава, че 58,6% от депутатите от собствената му партия са го подкрепили.

Още по темата