Медия без
политическа реклама

Буря в Калифорния остави 120 хил. души без електричество

Междувременно южната част на САЩ се топи в необичайно високи температури

26 Февр. 2023
Сан Франциско счупи 132-годишен рекорд за студено време, когато в петък беше измерена температура от 4 градуса.
Pixabay
Сан Франциско счупи 132-годишен рекорд за студено време, когато в петък беше измерена температура от 4 градуса.

Повече от 120 000 души в района на Лос Анджелис останаха без електричество след дни на свиреп вятър. Бурята е една от най-силните, удряли щата. Безмилостните ветрове събориха дървета и електропроводи, пише Би Би Си. Засега няма съобщения за смъртни случаи или сериозни наранявания, свързани с бедствието. Следващият набор от бури, който се очаква да удари в идните дни, ще донесе пориви на вятъра до 80 км/ч. 

В Лос Анджелис всички плажове бяха затворени поради удари от мълнии, съобщиха властите. Спрени са и полетите. Сан Франциско пък счупи 132-годишен рекорд за студено време, когато в петък беше измерена температура от 4 градуса.

Националната метеорологична служба  предупреди за силни дъждове и гръмотевични бури над Южна Калифорния. Жителите на столицата на щата Сакраменто бяха предупредени да избягват пътувания от неделя до сряда, когато ще започнат валежи от дъжд и сняг. В окръг на щата Орегон пък е обявно извънредно положение. Властите успокоиха, че необходимите ресурси и оборудване са в готовност и могат да бъдат бързо разпределени, ако бъдат поискани. 

Междувременно голяма част от южната част на САЩ се топи в необичайно високи температури за това време на годината. В сряда Макалън, Тексас, регистрира горещини от 35 градуса. Жегата в Лексингтън, Кентъки, Нашвил, Тенеси, разби рекорди, датиращи от повече от век. Синсинати, Индианаполис, Атланта и други американски градове също отбелязаха рекордно топло време.

 

Ключови думи:

Калифорния, буря

Още по темата