Медия без
политическа реклама

България, Румъния и Турция подписаха споразумение за разминиране в Черно море

11 Яну. 2024
Подписването на меморандума в Турция
Министерство на отбраната
Подписването на меморандума в Турция

България, Турция и Румъния подписаха днес в Истанбул споразумение за съвместен план за разчистване на плаващи мини в Черно море, попаднали там в резултат на войната в Украйна, предадоха турската телевизия НТВ и Ройтерс, цитирани от БТА.

Меморандумът за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) бе подписан от зам.-министъра на отбраната на България Атанас Запрянов и министрите на отбраната на Турция и Румъния Яшар Гюлер и Анджел Тълвар.

Представители на Турция, Румъния и България се срещнаха още през април 2022 г. със свои колеги от Грузия, Полша и Украйна, за да обсъдят почистването на мините след руската инвазия в Украйна. Министрите на отбраната на трите черноморски членки на НАТО обсъдиха плана и на среща на Алианса в Брюксел през октомври м.г., както и в Анкара през ноември.

Първоначално в MCM Black Sea се предвижда участието на противоминни кораби само на трите черноморски съюзни държави. Преимуществено ще се провеждат действия в териториалните води и изключителните икономически зони на участващите страни за отстраняване на минната заплаха, съобщава българското Министерство на отбраната.

Решението за одобряване на Меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание на 13 декември миналата година.

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море е инициирано от Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.

Три натовски държави - България, Турция и Румъния, ще проведат съвместна операция в Черно море, включително в непосредствена близост до конфликтната зона, образувала се след нахлуването на Русия в Украйна.

Очаква се военноморската група да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

Изпълнителен орган за вземането на решения, управление, консултации и за цялостното ръководство на провеждането на противоминни операции ще бъде Комитетът за Противоминната военноморска група в Черно море, състоящ се от началниците на Военноморските сили на трите участващи държави. На база на взетите от него решения ще се изготвя график за провеждане на операции в определени райони, като ще се посочват и планираните за участие сили за съответния период на активация на групата (не повече от 4 периода по 15 дни за една календарна година).

Румъния влезе в ударните военноморски части на НАТО

Румъния стана 15-тата членка на Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО (STRIKFORNATO) - най-силната ударна военноморска група на алианса, съобщи министерството на отбраната в Букурещ.

Началникът на щаба на Военноморските сили на Румъния вицеадмирал Михай Панаит участв в Оейраш, Португалия, в церемония по издигане на националния флаг на Румъния пред централата на командването на Военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО.

В съобщението на министерството се посочва, че партньорството между Румънските военноморски сили и STRIKFORNATO е започнало преди повече от година, като те вече са включени в дейностите и мисиите, изпълнявани от Обединеното съюзническо командване в зоната на отговорност на НАТО.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата