Quantcast
Боливия е заплашена от анархия след оставката на Моралес | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Боливия е заплашена от анархия след оставката на Моралес

329
 ЕПА/БГНЕС
Боливийци приветстват полицаи, които подкрепиха протестите срещу Ево Моралес в столицата Ла Пас.

Оставката на президента на Боливия Ево Моралес остави политически вакуум в страната и постави въпроса кой всъщност управлява страната, която е заплашена от анархия, съобщи Си Ен Ен. Моралес обяви в неделя оставката си под натиска на армията и на обществото след спорна победа на президентските избори, след които избухнаха кървави протести и бяха отправени обвинения в изборни измами. Решението му за оставка бе взето, след като Моралес предложи да бъдат произведени нови избори, а главнокомандващият на въоръжените сили го призова в национален ефир да се оттегли. Остава неясно кой ще наследи Моралес защото вицепрезидентът му също подаде оставка, както и председателят на Сената. Ево Моралес бе първият президент от коренното население на Боливия и се задържа на власт 13 години и 9 месеца.

Председателката и зам.-председателят на Върховния избирателен съд в Боливия бяха арестувани по обвинения в измами, извършени по време на изборите на 20 октомври, съобщи полицията. Появиха се и твърдения, че самият бивш президент може да бъде арестуван. Мексико вече предложи убежище на Моралес. Русия, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха "държавния преврат на десницата срещу демокрацията в Боливия". По-късно започнаха размирици в боливийските градове Ла Пас, Ел Алто и Сукре. Полицаите, голяма част от които подкрепиха тези дни протестите срещу Моралес, не патрулират и в градовете започнаха да се появяват армейски патрули.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Търсим политически образ на протеста, за да доизритаме хунтата на Борисов

24.11.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

5095 28
Трима непълнолетни и мароканец са чупили прозорците на офиса на ГЕРБ

22.11.2020

Обновена

3220 17
Протестиращи строшиха прозорци на офис на ГЕРБ в София

21.11.2020

Обновена

6638 60

Коментари

н16
снимка на н16

Американците сложиха 1973 г. и Пиночет, в Чили. Ще сложат и в Боливия, който им трябва.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не е 73. Не става със стадион или излитащи пълни хеликоптери, а връщащи се празни. Всяко галимунди е с шибан смартфон в социалките. А за да има страх се иска мрак. Военните преврати не са туй що бяха.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Куба си прибра 226 лекари..

Има предпоставки за притеснения.. 

Влез или се регистрирай за да коментираш