Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бивш пилот оглави Съвета на началниците на генералните щабове на САЩ

21 Септ. 2023
БГНЕС/ЕПА
Чарлз Браун

Сенатът на американския Конгрес утвърди генерал Чарлз Браун за нов председател на Съвета на началниците на генералните щабове на въоръжените сили, предадe БНТ.

Генералът бе номиниран от президента Джо Байдън през май и представен като опитен военнослужещ, притежаващ най-големите американски качества, но и мобилизиран срещу расизма.

Браун ще стане вторият афроамериканец, който заема висшия военен пост след Колин Пауъл от 1989 до 1993 г. . Той ще бъде подчинен на министъра на отбраната Лойд Остин, който също е цветнокож.

Кандидатурата на Браун бе одобрена с 83 срещу 11 гласа. Тя беше известно време блокирана, както и още над 300 други кандидатури, от сенатора Томи Тъбървил, който се противопоставя на политиката на Пентагона, насърчаваща достъпа до аборти на военнослужещите си.

Чарлз Браун е командващ американските военновъздушни сили и ще замени на новия си пост генерал Марк Мили, когато той се пенсионира на 29 септември. Браун е бивш пилот. Описван е от Байдън като много смел и като непоколебим патриот.

Ключови думи:

Чарлз Браун, САЩ

Още по темата