facebook
twitter

Чужбина

Албания отказа да участва в среща на върха заради Косово

815
БГНЕС/МВнР
Външните министри на страните, участващи в процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), заседаваха преди началото на срещата на лидерите на Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия и Черна гора.

Албания отмени участието си на срещата на върха на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в знак на солидарност с Косово, обяви външният министър на страната Гент Чакай, цитиран от информационните агенции. Форумът се провежда вчера и днес в Сараево, Босна и Херцеговина. "Отношението на организаторите е неприемливо и противоречи на целта за създаване на атмосфера на доверие, добросъседски отношения и стабилност. Няма сътрудничество без равнопоставено отношение", подчерта още той. Албания обяви решението си ден след като президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че няма да отиде на сбирката заради според него "очерняща" покана от Милорад Додик, настоящ председател на тристранното председателство на Босна и Херцеговина. Отношението към Косово не било както към останалите участващи държави.

България е представена на срещата на върха на ПСЮИЕ от премиера Бойко Борисов. Това е първи форум след възникналото дипломатическо напрежение между София и Белград заради Косово. Вчера в МВнР беше привикан посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус заради коментара на външния министър Ивица Дачич по повод изказване на Борисов. Пред посланик Чургус беше изразена позицията, че думите на министър Дачич са  неприемливи и не отговарят на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения, съобщиха от Външно. Външният министър Екатерина Захариева обяви пред журналисти, че очаква извинение от Дачич, но до късно снощи такова нямаше. 

Все още няма коментари

Още

Москва кани Скопие и Тирана в Евразийския съюз

31.10.2019

434
НАТО възнамерява да инвестира във военноморска база в Албания

29.10.2019

1023 9
3-те Ка и Ку-клукс-клан

22.10.2019

БОЙКО ЛАМБОВСКИ

3000 11

Влез или се регистрирай за да коментираш

×