facebook
twitter

Първа страница

Юнкер няма да напуска ЕК след края на мандата

Евроинституцията промени правилата си и предоставя ресурси на бившите си водещи служители
926
ЕПА/БГНЕС
Жан-Клод Юнкер ще запази кабинет в сградата на ЕК в Брюксел и след края на мандата си.

Досегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер остава в сградата на институцията в Брюксел, където ще има кабинет и след края на мандата си, съобщи електронното издание „Политико“, като цитира наскоро взето решение. Той ще има кабинет на осмия етаж в сградата „Берлемон“ в Брюксел, ще продължава да използва служебния си мейл и ще има достъп до автопарка на ЕК, когато е поканен да присъства на събития в качеството му на бивш ръководител на изпълнителния орган на ЕС.

„За да могат бившите председатели на ЕК да изпълняват представителните си функции по подходящ начин, беше решено да имат ограничен достъп до някои ресурси на институцията. Те включват логистична подкрепа като офис или друг вид помощ... Подобни възможности съществуват в много национални администрации. ЕК следва добрите практики“, обясни говорителят на ЕК Мина Андреева. В Германия и Франция например бившите канцлер и президент се ползват с щедра финансова и логистична подкрепа до края на живота си. Бившите еврокомисари пък ще имат неограничен достъп до централната сграда на ЕК „Берлемон“, както и „до определен вид информация“.

Решението за големите привилегии на бившите шефове на ЕК било продиктувано от мнението, че ексчленове на ЕК са „най-добрите посланици на ЕС в Европа и извън нея“, особено бившият председател. За бившите членове на ЕК има ограничения за заемане на постове в частния сектор в годините след мандата им, за да се избегне конфликт на интереси. 
Избраната за председател на новата ЕК Урсула фон дер Лайен нямала нищо против предшественикът й на поста да се разхожда из коридорите на „Берлемон“, според източници на „Политико“. Според нея Юнкер заслужава кабинет и „подходяща помощ“.  

За тази седмица са насрочени изслушванията на новопредложените кандидати за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция. Предварителната оценка дали предложените отговарят на изискванията срещу конфликт на интереси ще бъде дадена на 12 ноември, се уточнява в съобщението. ЕП отбелязва, че едва след положително становище на правната комисия може да се пристъпи към изслушването на кандидатите по предложените им ресори. На 21 ноември ще бъде взето окончателно решение дали изслушванията са били успешни, за да може евродепутатите да пристъпят към гласуването на целия състав на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.
Предвижда се гласуването в пленарната зала в Страсбург на цялата комисия да се състои на 27 ноември, а за избора на новата ЕК е необходимо обикновено мнозинство от подадените гласове.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ отказа да защити единственото жилище на длъжника от бърза продан

12.12.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

705
МВР: Правилата са и за милионерите, и за изкарващия честно прехраната

09.12.2019

1422 14
Новата ЕК обеща 3 трилиона евро инвестиции за защита на климата

28.11.2019

316 8

Коментари

Хулиган

А смазка за ишиас със салатка ще има ли?

Правилно решение!

Щеше много да ни липсва.

С новата ще е скучно...

http://www.drago.info/index.php/2018/09/03/unker-i...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×